Μετά από 94 χρόνια αγιασμός των υδάτων στη Σμύρνη για τα Θεοφάνια

Μετά από 94 χρόνια αγιασμός των υδάτων στη Σμύρνη για τα Θεοφάνια

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγιασμός των υδάτων για τα Θεοφάνια τελέστη την Τετάρτη στο λιμάνι της Σμύρνης, για πρώτη φορά μετά την καταστροφή της και τον ξεριζωμό των Ελλήνων πριν από 94 χρόνια.

Στην προκυμαία της Σμύρνης πραγματοποιήθηκε η τελετή εορτασμού των Θεοφανίων με την άδεια των τουρκικών αρχών.

Για τους ομογενείς η εορτή των Φώτων σηματοδοτεί μια νέα σελίδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα εορτασμού σε ανοιχτό χώρο με τον αγιασμό των υδάτων από το 1922 που έγινε η μικρασιατική καταστροφή. Τον αγιασμό των υδάτων τέλεσε ο πατήρ Κύριλλος ο οποίος είναι ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922.

Από το 1990 ερχόταν περιστασιακά για να τελέσει λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση. Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης έγινε μπροστά από το κτίριο του παλαιού ελληνικού προξενείου το οποίο τώρα ανακαινίζεται.

Σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς κτλ., φτάνει τα 7.000-8.000 άτομα. Τους εορτασμούς παρακολούθησαν και τρία γκρουπ επισκεπτών από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο που μετάβησαν στη Σμύρνη για το σκοπό αυτό.

Αγιασμός των υδάτων μετά από 42 χρόνια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στη θάλασσα της κατεχόμενης Αμμοχώστου παρουσία περίπου 1000 Αμμοχωστιανών. 20 χειμερινοί κολυμβητές βούτηξαν στη θάλασσα της Αμμοχώστου για να σύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Οι Αμμοχωστιανοί εμφανώς συγκινημένοι από τον καθαγιασμό  των υδάτων  εξέφρασαν  την ελπίδα το 2016 να είναι  έτος επίλυσης του Κυπριακού. Ο αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε στο σημείο  που βρίσκεται η περιφραγμένη πόλη με το συρματόπλεγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή