Το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει για έκδοση των «πέντε» στην Ιταλία

Το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει για έκδοση των «πέντε» στην Ιταλία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα πρόκειται να ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών σχετικά με την έκδοση στην Ιταλία των πρώτων δύο από τους συνολικά πέντε διωκόμενους με ευρωπαϊκό ένταλμα για συμμετοχή στα επεισόδια της 1ης Μαΐου στο Μιλάνο. Η πρώτη από τις τρεις συνεδριάσεις ολοκληρώθηκε χθες, και η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα. Αμέσως μετά, το Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου για να εκδικάσει τα εντάλματα που εκκρεμούν σε βάρος των υπολοίπων τριών κατηγορουμένων.

Οι πέντε νεαροί συνελήφθησαν στις 12 Νοεμβρίου από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μία μόλις ημέρα μετά την κοινοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος τους από τις δικαστικές αρχές της Ιταλίας. Οδηγήθηκαν αρχικά ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος τούς άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους, έως ότου εκδικαστούν τα σε βάρος τους εντάλματα έκδοσης. Οι πέντε νεαροί κατηγορούνται για συμμετοχή στα επεισόδια που είχαν σημειωθεί την 1η Μαΐου στο Μιλάνο, στη διάρκεια της διαδήλωσης «No Expo» κατά της διεθνούς έκθεσης τροφίμων που φιλοξενούνταν στην πόλη. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων κουκουλοφόροι είχαν πυρπολήσει αυτοκίνητα και προκαλέσει φθορές σε καταστήματα και τράπεζες.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να ανήκουν στην ομάδα των συνολικά δεκατεσσάρων Ελλήνων που την επομένη των επεισοδίων είχαν προσαχθεί από Ιταλούς αστυνομικούς, για να υποβληθούν σε υποχρεωτική λήψη δειγμάτων DNA. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera, την υποχρεωτική λήψη DNA από τους Ελληνες αντεξουσιαστές είχε διατάξει ο αναπληρωτής εισαγγελέας Μαουρίτσιο Ρομανέλι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ταυτοποιείτο με αντίστοιχο που είχε βρεθεί πάνω σε βόμβες μολότοφ, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στη διάρκεια των επεισοδίων. Μιλώντας χθες στην «Κ» η συνήγορος των κατηγορουμένων Ιωάννα Κούρτοβικ, δήλωσε ότι μια πιθανή έκδοση των πέντε στην Ιταλία θα συνιστούσε παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, καθώς τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται στην Ιταλία τιμωρούνται με ιδιαίτερα βαριές ποινές φυλάκισης 8 έως 15 ετών. «Πρόκειται για δίωξη με πολιτική σκοπιμότητα, που έχει στόχο να πατάξει τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις με διεθνή χαρακτήρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή