Στον «πάγο» ακόμα πειθαρχικές υποθέσεις υπαλλήλων

Στον «πάγο» ακόμα πειθαρχικές υποθέσεις υπαλλήλων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάσιμη, παρά τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους και τις εντολές των αρμοδίων φορέων, παραμένει η εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της επιστροφής στο Δημόσιο πειθαρχικώς ελεγχόμενων υπαλλήλων διά του «νόμου Κατρούγκαλου», οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Π. Κουρουμπλής και Χρ. Βερναρδάκης έδωσαν εντολή για επίσπευση στην εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων, ενώ ανακοίνωσαν και την κατάθεση τροπολογίας για τη «διόρθωση» του «νόμου Κατρούγκαλου».

Τρεις μήνες μετά, και ενώ έχουν μεσολαβήσει αρκετές εγκύκλιοι επί του θέματος, οι πειθαρχικές υποθέσεις «στοιβάζονται» και η πολυαναμενόμενη τροπολογία δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή.

Χθες εκδόθηκε ακόμη μία εγκύκλιος, από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) αυτή τη φορά, με την οποία επιχειρούνται η αποτελεσματικότερη εποπτεία αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΣΕΕΔ, Δημοσθένης Κασσαβέτης, ζητεί τακτική ενημέρωση ως προς την εκδίκαση των υποθέσεων από τα πρωτοβάθμια και τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια και στην κατεύθυνση αυτή στην ιστοσελίδα του ΣΕΕΔ έχει δημιουργηθεί ειδικός τόπος (http://rns.seedd. gr/pesy), προκειμένου τα Πειθαρχικά Συμβούλια, διά των πιστοποιημένων χρηστών τους, να προβαίνουν στην καταχώριση των δεδομένων προόδου εκδίκασης των υποθέσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κάθε πειθαρχικό συμβούλιο θα πρέπει να καταχωρίζει την ημερομηνία που συνεδριάζει, τον αριθμό των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιόν του τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τον αριθμό των αποφάσεων που εξέδωσε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τον αριθμό των αποφάσεων για οριστικές παύσεις υπαλλήλων που εξέδωσε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των δεδομένων, είναι η πιστοποίηση του χρήστη. Ως εκ τούτου, ο γραμματέας κάθε πειθαρχικού συμβουλίου θα πρέπει να αποστείλει σχετικό αίτημα πιστοποίησης χρήστη στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) [email protected], στο οποίο θα αναφέρει το εποπτεύον υπουργείο, τον τίτλο του πειθαρχικού συμβουλίου (πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο), το ονοματεπώνυμό του, τηλέφωνο επικοινωνίας και email. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρμοδιότητα του ΣΕΕΔ, να ελέγχει και να ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την πορεία της εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων στο σύνολο του δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ, έχει κυρωθεί με νόμο από το 2013 αλλά παρέμενε ανενεργή μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πάντως, ο μεγαλύτερος όγκος υποθέσεων φαίνεται να εκκρεμεί στα πειθαρχικά συμβούλια του υπουργείου Υγείας. Πρόσφατα, εγκύκλιο για το θέμα είχε εκδώσει και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, με την οποία ζητούσε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των πειθαρχικών στο σύνολο του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή