ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον θάνατο της 4χρονης

plithainoyn-ta-erotimata-gia-ton-thanato-tis-4chronis-2117430

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Εν αναμονή του πορίσματος των ιστολογικών εξετάσεων, που υπολογίζεται να είναι έτοιμες περί τα μέσα του μήνα, τα ερωτήματα συνεχίζουν να πλανώνται, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 4χρονη από τη Νεάπολη Λασιθίου, ύστερα από εγχείρηση ρουτίνας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ερωτήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη συμπεριφορά των γιατρών στη διάρκεια και μετά την επέμβαση, όσο και με την αντίδραση των διοικούντων το Νοσοκομείο, ώστε να αποδοθούν τάχιστα οι ευθύνες, αν και εφόσον υπάρχουν. Στο μάτι του κυκλώνα η αναισθησιολόγος που παρέστη στην επέμβαση, η οποία μιλώντας σε εφημερίδα του Ηρακλείου ισχυρίστηκε ότι «έγινε κανονικά το χειρουργείο, χωρίς πρόβλημα. Ακολουθήσαμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όλα τα πρωτόκολλα.

Το παιδί ξύπνησε, ανέπνευσε πολύ καλά και την ώρα που φωνάξαμε τον μεταφορέα κατάλαβα ότι δεν αναπνέει σωστά. Βάζω τα ακουστικά και την ακούω να κάνει ένα τρομερό βρογχόσπασμα. Πέφτει απότομα η πίεσή της από το 13 στο 7 και αρχίζει να έχει βραδυκαρδία». Προσθέτει δε ότι «έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να σώσουμε το παιδί. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε». Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη διοικητή του νοσοκομείου, καθηγητής χειρουργικής κ. Χαλκιαδάκης διαβεβαιώνει πως «αφού συμβουλεύτηκε τους νομικούς συμβούλους του ιδρύματος προχώρησε αρχικά σε προκαταρκτική εξέταση. «Αν δείξει κάτι, θα προχωρήσω σε ΕΔΕ» εξήγησε.

Σχετικά με το παιδί ο κ. Χαλκιαδάκης απάντησε πως όσα είχε δηλώσει τη βραδιά της νεκροψίας ισχύουν, το παιδί ξύπνησε για 5 λεπτά μετά την επέμβαση, αποσωληνώθηκε και στη συνέχεια εμφάνισε προβλήματα. Ο πατέρας της Μελίνας αντίθετα ισχυρίζεται ότι οι γιατροί το μοιραίο βράδυ του είπαν: «Προσπαθήσαμε να το ξυπνήσουμε, έκανε δύσπνοια, βρογχόσπασμο. Προσπαθούμε να το ξυπνήσουμε αλλά δεν ξυπνάει».

Η αναισθησιολόγος μίλησε για τη συγγενική σχέση της με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη και για την πειθαρχική δίωξη σε βάρος της (εκκρεμεί από τον Μάιο, ενώ ο φάκελος της ΕΔΕ απεστάλη μόλις χθες στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο) αναφορικά με υπόθεση αφαίρεσης πεθιδίνης (οπιοειδές αναλγητικό) από το ΠΑΓΝΗ, υποστηρίζοντας ότι πήρε τα φάρμακα για να αντιμετωπίσει οξύ πόνο από κολικό νεφρού.