Διελκυστίνδα η διάταξη για τις λίστες

Διελκυστίνδα η διάταξη για τις λίστες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οψιμες αντιδράσεις, παραιτήσεις πέντε μελών του Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος από το διοικητικό συμβούλιο, σφοδρές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για εισαγγελείς που δεν επιθυμούν να πληρώνουν «οι κλέφτες και οι φοροφυγάδες».

Η νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, που εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και προβλέπει τη νομιμοποίηση των λιστών (σ.σ. π.χ. Λαγκάρντ) με στόχο την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, αποτέλεσε και, μάλλον εξακολουθεί να αποτελεί, πεδίο διαμάχης μεταξύ δικηγόρων, εισαγγελέων και υπουργείου Δικαιοσύνης, προκαλώντας έντονες αναταράξεις στον χώρο της Θέμιδος.

Οι σφοδρές, ομολογουμένως, αντιδράσεις ήρθαν κατόπιν εορτής, από την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Με ανακοίνωση που εξέδωσε διατύπωνε σοβαρές επιφυλάξεις για τη χρήση παρανόμως κτηθέντος υλικού, όπως είναι οι λίστες, ως αποδεικτικού στοιχείου για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων. Αντίστοιχη ανακοίνωση είχε εκδώσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Την ανακοίνωση της Ενωσης ακολούθησαν παραιτήσεις πέντε μελών του Δ.Σ. που διαφώνησαν με το περιεχόμενο.

Στην «κόντρα» των εισαγγελέων ήρθε να προστεθεί ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος σε ιδιαίτερα καυστικό τόνο έκανε λόγο για εισαγγελικούς λειτουργούς που δεν επιθυμούν να πληρώνουν «οι κλέφτες και οι φοροφυγάδες». «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Ελληνας εισαγγελέας που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις, και ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος», δήλωσε.

Πέραν των αψιμαχιών, πάντως, το ζήτημα της νομιμοποίησης των λιστών αποτελεί πεδίο και νομικής αντιπαράθεσης, καθώς μερίδα δικαστών και εισαγγελέων υποστηρίζει πως η σχετική διάταξη είναι αντισυνταγματική.

Η «Κ», επιχειρώντας να ρίξει φως στο ζήτημα, ανοίγει διάλογο με δύο επιφανείς της νομικής επιστήμης: την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου–Χριστοφίλου και τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών – ακαδημαϊκό Μιχάλη Σταθόπουλο. Και οι δύο τάσσονται υπέρ της αναγκαιότητας της διάταξης, ωστόσο προσεγγίζουν διαφορετικά το ζήτημα της συνταγματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή