Στην Ελλάδα ταξίδεψαν δύο Βέλγοι τρομοκράτες τον Αύγουστο

Στην Ελλάδα ταξίδεψαν δύο Βέλγοι τρομοκράτες τον Αύγουστο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άνθρωπος που φέρεται να επέλεξε τους στόχους των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι βρισκόταν τον Αύγουστο σε μυστική αποστολή στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον μαροκινής καταγωγής Βέλγο Αχμέτ Νταχμανί, ο οποίος συνελήφθη στην Αττάλεια της Τουρκίας τη 15η Νοεμβρίου, δύο ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Οπως προέκυψε από την έρευνα, την 1η Αυγούστου 2015 ο 26χρονος επιβιβάστηκε σε φέρι-μποτ που εκτελούσε το δρομολόγιο Μπάρι – Πάτρα, συνοδεύοντας τον επίσης μαροκινής καταγωγής Βέλγο υπήκοο και νούμερο 1 καταζητούμενο για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντελσλάμ.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 5 Αυγούστου, ο Νταχμανί και ο Αμπντελσλάμ επέστρεψαν με τον ίδιο τρόπο στην Ιταλία και ταξίδεψαν οδικώς στο Βέλγιο, όπου έθεσαν σε εφαρμογή το αιματηρό σχέδιό τους. Ο 26χρονος Βέλγος συνελήφθη στις 15 Νοεμβρίου από άνδρες της τουρκικής αστυνομίας στο πολυτελές ξενοδοχείο «Heaven Beach Resort & Spa» στην Αττάλεια της Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ενημέρωσης, αποτελούσε μέλος της ομάδας των τρομοκρατών που αιματοκύλησε το Παρίσι και συγκεκριμένα αυτός που καθόρισε τους στόχους των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου. Εγκατέλειψε την Ευρώπη ένα εικοσιτετράωρο αργότερα και ταξίδεψε με απευθείας πτήση από το Αμστερνταμ στην Τουρκία, όπου και συνελήφθη. Στην Αττάλεια είχαν εντοπιστεί ίχνη και του Μπιλάλ Χαφντί, ενός εκ των τριών καμικάζι του Σταντ ντε Φρανς. Στις 17 Φεβρουαρίου 2015 οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας πραγματοποίησαν έρευνα σε ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει (παρίστανε τον τουρίστα) δίχως ωστόσο να τον εντοπίσουν.

Τη στιγμή της σύλληψή του, ο Νταχμανί είχε στην κατοχή του ένα πλαστό συριακό διαβατήριο καθώς και ένα βελγικό κινητό τηλέφωνο με αποθηκευμένα στη μνήμη τα τηλέφωνα δύο Σύρων συνεργών του, που είχαν ως αποστολή να εξασφαλίσουν τη μετάβαση του Νταχμανί σε ελεγχόμενα από το «Ισλαμικό Κράτος» εδάφη της Συρίας.

Η επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας έγινε με το πρόσχημα έρευνας για την εξάρθρωση δικτύου δουλεμπόρων που δραστηριοποιείτο στην Αττάλεια. Δημοσιεύματα στον αμερικανικό κυρίως Τύπο, ωστόσο, συνέδεσαν τη σύλληψη του Νταχμανί και των συνεργών του με την επίσκεψη –εκείνες τις ημέρες– στην Κωνσταντινούπολη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Ο τελευταίος σε δημόσιες δηλώσεις του είχε επισημάνει την ανάγκη η Τουρκία να σφραγίσει τα ανατολικά σύνορά της για τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους».

Εννέα μήνες πριν από τα δραματικά γεγονότα στο Παρίσι, τον Μάρτιο του 2015, ο Αχμέτ Νταχμανί είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών για κλοπές στο προάστιο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών. Δεν είχε συσχετιστεί με τρομοκρατική δράση και το όνομά του δεν βρισκόταν στον μακρύ κατάλογο των υπόπτων για τζιχάντ που έχουν καταρτίσει οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Δύσης. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τον καταζητούμενο συνεργό του Σαλάχ Αμπντελσλάμ, ίχνη του οποίου εντοπίζονται ήδη από το 2013 στον συνοριακό σταθμό Κήπων Εβρου.

Καλά πληροφορημένη πηγή τόνισε στην «Κ» ότι το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα την περίοδο εισόδου και εξόδου του από την Ελλάδα, οι αρχές πληροφοριών του Βελγίου είχαν εντάξει το όνομα του Αμπντελσλάμ στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν με την επισήμανση για διακριτική επιτήρηση – παρακολούθησή του.

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι κατά τον έλεγχο του διαβατηρίου του στο λιμάνι της Πάτρας σήμανε «συναγερμός» και ειδοποιήθηκαν σχετικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Βελγίου. Εως σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια ήταν η αντίδραση των Βέλγων στο «σήμα» των Ελλήνων αξιωματικών σχετικά με τις κινήσεις του Αμπντελσλάμ και του συνοδού του, Αχμέτ Νταχμανί. Πάντως, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο είχε δηλώσει ότι «επρόκειτο για Ευρωπαίους πολίτες με κοινοτικά διαβατήρια και ελευθερία διέλευσης. Πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού, δεν ήταν καταζητούμενοι, δεν ήταν φυγόδικοι προς σύλληψη».

Για τον σκοπό του ταξιδιού των δύο στην Ελλάδα, αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιθανολογούν ότι αποστολή τους ήταν να συναντήσουν στην Ελλάδα και να εφοδιάσουν με πλαστά έγγραφα μαχητές του «Ι.Κ.» προερχόμενους από τη Συρία, όπως οι καμικάζι του Stade de France που ταξίδεψαν τον Οκτώβριο στη Λέρο χρησιμοποιώντας πλαστά συριακά διαβατήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή