Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου προς τον υπουργό Πολιτισμού

Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου προς τον υπουργό Πολιτισμού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (αντικατάσταση Διοικητικού Συμβουλίου και απομάκρυνση Γενικού Διευθυντή, Γρηγόρη Καραντινάκη από το ΥΠΠΟ), η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με ανοιχτή επιστολή της ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, να πάρει θέση πάνω σε νευραλγικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Η ΕΑΚ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, δεν θα πάρει θέση. Ούτε για το ύφος και τη μέθοδο που το ΥΠΠΟΑ επέλεξε για να προωθήσει τις λύσεις που επιθυμεί, ούτε για το περιεχόμενό τους. Η γενική κατάσταση στον κινηματογράφο είναι τόσο κρίσιμη, που δεν περισσεύει χρόνος για σχόλια και δημόσια κριτική.

Ωστόσο, ως ανεξάρτητος και αυτοχρηματοδοτούμενος θεσμός, που εκπροσωπεί τον ενεργό κινηματογραφικό κόσμο και αγωνιά για το μέλλον του, η ΕΑΚ απευθύνει στον Υπουργό τού Πολιτισμού μερικά ερωτήματα, που αφορούν σε σημαντικότατα ζητήματα τής αρμοδιότητάς του, που χρειάζονται άμεση φροντίδα και επίλυση.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, η κατάργηση τού ειδικού φόρου στα κινηματογραφικά εισιτήρια, στέρησε απ' το ΕΚΚ την ανεξαρτησία του και τον μοναδικό πόρο που είχε για να χρηματοδοτεί ταινίες. Θα επαναφέρετε το φόρο; θα βρείτε χρήματα απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανεξαρτησία τού ΕΚΚ; ή θα αναζητήσετε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης; Η θέσπιση κινήτρων, ώστε ιδιώτες να μπορούν να επενδύουν στον κινηματογράφο, είναι μια εναλλακτική λύση που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Έχετε σκοπό να την υιοθετήσετε; ή τελικά θα αφήσετε το ΕΚΚ δίχως πόρους, και άρα, δίχως αντικείμενο;

Θα εξαγγείλετε μέτρα διευκολύνσεων, αλλά και οικονομικά κίνητρα, που θα συμβάλουν στην προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, ωφελώντας την εθνική οικονομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας; ή θα αδιαφορήσετε, όπως όλοι οι προκάτοχοί σας;

Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός κινηματογράφος προσφέρει ανελλιπώς διεθνή αναγνώριση και βραβεία στη χώρα. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό νέων να θέλουν να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο. Θα εκπονήσετε κάποιο σχέδιο σε ό, τι αφορά στην κινηματογραφική παιδεία; ή θα αφήσετε το θέμα στην τύχη του;

Είναι πολλά και σύνθετα αυτά που πρέπει να γίνουν. Και ο ελάχιστος χρόνος που υπάρχει, πρέπει να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά. Ο κινηματογραφικός κόσμος περιμένει από εσάς συγκροτημένες και εμπνευσμένες ενέργειες. Περιμένει από εσάς λύσεις.

Η ΕΑΚ είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνδρομή.

Καλή χρονιά,

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή