Κλήσεις Ελλήνων με καταθέσεις στην ελβετική UΒS

Κλήσεις Ελλήνων με καταθέσεις στην ελβετική UΒS

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικά κλήσεις σε καταθέτες που βρίσκονται στην πρόσφατη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας αποστέλλουν ώς το τέλος της εβδομάδος οι οικονομικοί εισαγγελείς, προκειμένου να λάβουν εξηγήσεις για το αν συγκεκριμένα ποσά είναι αφορολόγητα ή μαύρα. Οι κλήσεις, που ήδη ετοιμάζονται, έχουν ως αποδέκτες επιχειρηματίες, γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού κόσμου, ελεύθερους επαγγελματίες και δεκάδες άλλους που διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην εν λόγω λίστα, τα οποία όμως δεν αντιστοιχούν, εκ πρώτης όψεως, στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Η λίστα περιλαμβάνει 10.500 Ελληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα UBS. Οι έρευνες συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς και κατά τη διάρκεια των εορτών από ειδικό κλιμάκιο εισαγγελέων υπό την εποπτεία του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου. Πολλοί από τους καταθέτες της λίστας εντοπίστηκαν να φιγουράρουν και σε άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς, όπως τη λίστα Λαγκάρντ ή εκείνη με τα εμβάσματα στο εξωτερικό, ή και άλλες (Λιχτενστάιν κ.λπ.). Ζητούμενο των εκτεταμένων ερευνών των οικονομικών εισαγγελέων είναι ο εντοπισμός χρηματικών ποσών που είναι είτε αφορολόγητα, είτε μαύρα, είτε γενικά ύποπτης προέλευσης.

Το δύσκολο έργο των ερευνών έχουν αναλάβει οι εισαγγελείς Ιωάννης Δραγάτσης (είναι ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας), Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης.

Παράλληλα με τις γενικευμένες έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων πάνω στις λίστες με καταθέτες μεγάλων χρηματικών ποσών σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, το προσεχές Σάββατο καταφθάνει στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας, προκειμένου να υπογράψει με την ελληνική πλευρά μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει νέα νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση, που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφορά τον θεσμό της λεγόμενης αυτοκαταγγελίας (έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Γερμανία) που δίνει τη δυνατότητα σε όσους καταθέτες από τις λίστες σπεύσουν να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα να γλιτώνουν ποινικές εμπλοκές και βαρύτερα πρόστιμα ή άλλες προσαυξήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή