Εντονες αντιδράσεις μετά την ΠΝΠ για υδατοκαλλιέργειες

Εντονες αντιδράσεις μετά την ΠΝΠ για υδατοκαλλιέργειες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προς την Πανελλήνια Συντονιστική Φορέων περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.Παρακολουθούμε συστηματικά τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Επιτροπής σας με αίτημα την ακύρωση της πραξικοπηματικής και παράνομης ΚΥΑ του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Υδατοκαλλιεργειών… Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συμφωνεί με τους στόχους σας και τις επιδιώξεις σας και συμπαραστέκεται στους αγώνες σας, αλλά και συμπαρατάσσεται». Δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας η επιστολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: οι βουλευτές συμμερίζονταν τις αγωνίες των κατοίκων στις περιοχές που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, χωρίς μέριμνα και για άλλου τύπου ανάπτυξη. Ομως η επιστολή έχει ημερομηνία 11/1/2012.

Ακριβώς τέσσερα χρόνια αργότερα, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) καταγγέλλει ότι ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσαν σε κάθε σχετική κινητοποίηση, ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανακάλεσαν το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών, αλλά με ΠΝΠ στις 30/12 παρέτειναν τις προθεσμίες στους ενδιαφερόμενους για αίτηση ίδρυσης βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Σύμφωνα με τους αντιδρούντες, οι ΠΟΑΥ θα γιγαντώσουν το πρόβλημα, αφού, μεταξύ άλλων, το χωροταξικό προβλέπει ότι ο φορέας λειτουργίας τους θα αποφασίζει μονομερώς τη δυναμικότητά τους.

«Θα μπορούσε η κυβέρνηση, αν δεν ήθελε να καταργήσει το χωροταξικό, απλώς να μην κάνει τίποτα, αφού οι προθεσμίες έληγαν με ελάχιστα αιτήματα να έχουν υποβληθεί» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης εκ μέρους της ΠΣΕ. «Αντί όμως να κάτσει τουλάχιστον αδρανής, έκανε αυτή την κίνηση που ήταν βασιλικότερη του βασιλέως, καθώς οι μόνες που ωφελούνται είναι οι χρεοκοπημένες εταιρείες θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας. Δεν επρόκειτο καν για μνημονιακή υποχρέωση».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ, με αποτέλεσμα η μόνη ελπίδα για ανάσχεση της καταστροφής, σύμφωνα με την ΠΣΕ, να βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Ηδη από το 2011, οπότε εγκρίθηκε το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών, οι περισσότερες μονάδες εκμεταλλεύθηκαν τις δυνατότητες που τους έδινε, έχοντας επεκταθεί και αυξήσει την παραγωγή τους. «Εφόσον το ΣτΕ έκρινε νόμιμες όλες τις άδειες και τις χωροθετήσεις, ένας δήμος δεν έχει πια έρεισμα να αντισταθεί. Αυτό όμως είναι ένα τετελεσμένο. Το θέμα είναι τουλάχιστον να μην ισχύσουν τα όσα προβλέπονται για τις ΠΟΑΥ» εξηγεί ο κ. Δημητριάδης. Οπως επισημαίνει, μέχρι σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα λόγο στα πεδία διαβούλευσης.

«Κόκκινα» δάνεια

Χωρίς άλλα όπλα στη φαρέτρα, η ΠΣΕ, στην οποία συμμετέχουν 111 φορείς (μεταξύ αυτών 24 δήμοι), προσανατολίζεται σήμερα στην ανακίνηση του θέματος των «κόκκινων» δανείων. «Θεωρούμε πως η κυβέρνηση οφείλει να ελέγξει με ποια κριτήρια και ποιες εγγυήσεις δόθηκαν στις εταιρείες του κλάδου δάνεια που οδήγησαν σήμερα σε συνολικές υποχρεώσεις 1 δισ. ευρώ και με ποια κριτήρια επιχειρείται η “εξυγίανση” του κλάδου, καθιστώντας τις ελληνικές τράπεζες μετόχους των πλέον ζημιογόνων και μη βιώσιμων εταιρειών της ελληνικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή