Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΥΠΟΙΚ – ΟΠΑΠ

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΥΠΟΙΚ – ΟΠΑΠ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα κόντρα οδηγείται η κυβέρνηση, αυτήν τη φορά με τον ΟΠΑΠ, εξαιτίας της επιβολής του φόρου 0,05 ευρώ ανά στήλη στα επίγεια τυχερά παίγνιά του. Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καταθέτοντας αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης του σχετικού μέτρου. Αντίστοιχες αιτήσεις κατέθεσαν οι πράκτορες του οργανισμού, από κοινού με την ομοσπονδία τους (ΠΟΕΠΠΠ). Σύμφωνα με το σκεπτικό των αιτήσεων που κατατέθηκαν στο ΣτΕ, η νέα φορολογία παραβιάζει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, η επιβολή του ειδικού τέλους στην ουσία συνιστά φορολογία επί του τζίρου των παιγνίων και ότι αυτή παραβιάζει το κοινοτικό πλαίσιο που απαγορεύει τη φορολογία επί των εσόδων. Και οι δύο προσφεύγουσες πλευρές υποστηρίζουν ότι ο επιδιωκόμενος σκοπός, δηλαδή τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, δεν θα επιτευχθεί, καθώς θα μειωθεί σημαντικά ο τζίρος. Επίσης ο ΟΠΑΠ σημειώνει ότι είναι αδύνατη η άμεση τεχνολογική προσαρμογή των συστημάτων του, έτσι ώστε να εισπραχθεί το σχετικό τέλος. Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών χθες έκαναν λόγο για παράνομη στάση του ΟΠΑΠ, καθώς δεν συμμορφώνεται με την υφιστάμενη νομοθεσία. Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι η καταβολή του τέλους έχει ξεκινήσει από 1/1/2016 και ότι η υποβολή των αιτήσεων προσφυγής στο ΣτΕ δεν αναιρεί την υποχρέωση. Επίσης σημείωναν ότι θα εξεταστεί το θέμα επιβολής κυρώσεων (προστίμων), στην περίπτωση που ο ΟΠΑΠ παραβιάσει την υποχρέωσή του να καταβάλει το σχετικό τέλος στην καθορισμένη ημερομηνία που επιβάλλει η νομοθεσία.

Παράγοντες του ΟΠΑΠ αναφέρουν ότι ήδη έχει γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών η αδυναμία εφαρμογής του μέτρου, πολύ πριν υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και, φυσικά, πολύ πριν προσφύγει ο οργανισμός στο ΣτΕ. Στις επιστολές αυτές αναφερόταν ότι είναι αδύνατη η τεχνική εφαρμογή της νέας φορολογίας, πριν από την παρέλευση 3 έως 4 μηνών από την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, κάτι που συνέβη στις 30 Δεκεμβρίου 2015. Σύμφωνα μάλιστα με την προσφυγή στο ΣτΕ, η προσαρμογή των συστημάτων του ΟΠΑΠ στη νέα φορολογία θα οδηγήσει στη διακοπή διενέργειας κάποιων παιγνίων, προκαλώντας στον ίδιο ανεπανόρθωτη ζημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή