Βραβείο ανθρωπιάς στην «Αγκαλιά»

Βραβείο ανθρωπιάς στην «Αγκαλιά»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To βραβείο Raoul Wallenberg Prize του συμβουλίου της Ευρώπης απονέμεται σήμερα στην «Αγκαλιά», τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη Λέσβο, που έχει προσφέρει νερό, φαγητό, κατάλυμα αλλά κυρίως μια πραγματικά ανοιχτή αγκαλιά χωρίς υποσημειώσεις και δεύτερες σκέψεις σε χιλιάδες πρόσφυγες.

«Πρεσβεύουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης» τονίζουν οι άνθρωποι της «Αγκαλιάς» με ανάρτησή τους στο facebooκ, με αφορμή την είδηση για το βραβείο. «Ενα πρόσωπο το οποίο τείνουμε να ξεχάσουμε, ένα πρόσωπο στο οποίο πλέον δεν πιστεύουμε, ένα πρόσωπο που η σκοτεινιά των ημερών μας τείνει να εξαλείψει. Με αυτή μας τη βράβευση θέλουμε να τονίσουμε πως οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσουν. Η Ευρώπη πρέπει να αναδειχθεί λίκνο πολιτισμού και αλληλεγγύης και όχι αρπαγής. Εχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό». Οι άνθρωποι της «Αγκαλιάς» αφιερώνουν το βραβείο στον κόσμο της Λέσβου που τόσους μήνες βοηθάει στη φιλοξενία των προσφύγων που φθάνουν καθημερινά κατά χιλιάδες στο νησί και φυσικά στον ιδρυτή της, τον παπα-Στρατή, που την προηγούμενη χρονιά έφυγε από τη ζωή.

Γιατί μπορεί η «Αγκαλιά» να έγινε τώρα περισσότερο γνωστή λόγω της όξυνσης του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο, όμως ιδρύθηκε το 2008 από τον παπά Στρατή, τον Γιώργο, τη γυναίκα του Κατερίνα και την Ελένη που μαζί με πολλούς εθελοντές στηρίζουν τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια. Ο Γιώργος Τυρίκος – Εργάς, συγγραφέας και υποψήφιος διδάκτορας λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος σήμερα θα παραλάβει το βραβείο για λογαριασμό της «Αγκαλιάς», με αναρτήσεις του στο facebook εδώ και αρκετούς μήνες κρατάει το «ημερολόγιο» των προσφύγων στη Λέσβο. Ενα κοριτσάκι που έχασε τη μητέρα του στο ταξίδι προς την Ελλάδα για να την ξαναβρεί λίγο αργότερα με τη βοήθεια των εθελοντών, ένας πρόσφυγας που φεύγοντας άφησε πίσω του στη Λέσβο το κλειδί του σπιτιού του στη Συρία ως ευχαριστώ για τη φιλοξενία, χιλιάδες ιστορίες ανθρώπων που χρειάστηκαν την «Αγκαλιά».

Με μεγάλη συγκίνηση και αίσθημα ευθύνης οι άνθρωποι της «Αγκαλιάς» δέχθηκαν την τιμή της βράβευσης χωρίς να ξεχνούν τους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή