Τουρκική υπερπτήση κοντά στη Σαμοθράκη

Τουρκική υπερπτήση κοντά στη Σαμοθράκη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε τμήματα του Αιγαίου εντάσσεται και η χθεσινή υπερπτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από νησίδα στο βορειοανατολικό μέρος του αρχιπελάγους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, χθες το πρωί ελικόπτερο τύπου S-70 πέταξε πάνω από τη νησίδα της Ζουράφας που βρίσκεται ανατολικά της Σαμοθράκης σε ύψος 600 ποδών από το έδαφος. Το ελικόπτερο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 10.32, πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη Ζουράφα στις 10.40 και αφού αναγνωρίστηκε κατά τους συνήθεις κανόνες, εξήλθε του FIR στις 10.42.

Η πτήση τουρκικών αεροσκαφών ή ελικοπτέρων πάνω από ελληνικό έδαφος συνιστά την πλέον σοβαρή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αντιμετωπίζεται πάντα με προσοχή από την Πολεμική Αεροπορία. Το χθεσινό περιστατικό έρχεται ως ακόμη ένα στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής κινητικότητας στο Αιγαίο, έπειτα, μάλιστα, από τις πολλαπλές NOTAM των τελευταίων εβδομάδων, με τις οποίες δεσμεύονταν σημαντικές εκτάσεις σε όλη την έκταση του αρχιπελάγους για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων από τις έν. δυνάμεις της γειτονικής χώρας. Δεν ήταν το μοναδικό. Χθες σημειώθηκε και μια εμπλοκή ανάμεσα σε ζεύγος τουρκικών μαχητικών και ενός καταδιωκτικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ σημειώθηκαν 18 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Η Αθήνα διατηρεί χαμηλά την ένταση, παρά το γεγονός ότι θεωρεί πως η Αγκυρα έχει παρατάξει όλες τις πάγιες διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας, με την ελπίδα πως μπορεί να αποκομίσει οφέλη λόγω της ταυτόχρονης πίεσης που ασκείται μέσω του προσφυγικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή