Μόλις το 45,6% των αιτήσεων για μετεγγραφή εγκρίθηκε

Μόλις το 45,6% των αιτήσεων για μετεγγραφή εγκρίθηκε

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερες από τις μισές αιτήσεις για μετεγγραφή έγιναν φέτος δεκτές από τα ΑΕΙ, καθώς με βάση το τρέχον σύστημα ο αριθμός των μετεγγραφών που θα δεχθεί κάθε τμήμα είναι ίσος με το 10% των αρχικών θέσεών του, όπως ορίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο από το υπουργείο Παιδείας.

Φέτος, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για μετεγγραφή ανήλθαν σε 9.930, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Εγιναν δεκτές οι 4.534 αιτήσεις – ποσοστό 45,6% των 9.930 αιτήσεων, με την πλειονότητα προς τα ΑΕΙ/ΤΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Από τις 9.930, οι 9.710 επικαλούνταν μοριοδοτούμενα κριτήρια και οι 220 ασθένειες ή αναπηρίες. Από τις 9.710 ηλεκτρονικές αιτήσεις φοιτητών για μετεγγραφή, οι 7.830 διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για την επαλήθευση των οικογενειακών εισοδημάτων που δηλώθηκαν. Οι υπόλοιπες 1.980 αιτήσεις υποψηφίων που ελέγχθηκαν μόνο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν βασίζουν το αίτημα σε οικονομικούς λόγους αλλά σε κοινωνικούς ή άλλους λόγους.

Παράλληλα, κατατέθηκαν και περίπου 800 αιτήσεις υποψηφίων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές από ένα πανεπιστήμιο σε ένα άλλο. Τις περισσότερες προτιμήσεις, 2.166, συγκέντρωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ιδρύματα της Αττικής συγκέντρωσαν 6.639 προτιμήσεις και τα τριτοβάθμια ιδρύματα της Θεσσαλονίκης 3.686. Τέλος, 2.935 προτιμήσεις αφορούσαν σε ιδρύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφής είναι διαθέσιμα είτε στην  ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr στην  οποία μπορούν να εισέλθουν με το   όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password)  με τα  οποία  υπέβαλαν την αίτησή  τους, είτε μέσω σχετικού συνδέσμου που θα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Βέβαια, για μία ακόμη χρονιά το υπουργείο Παιδείας καθυστέρησε να ολοκληρώσει τη διαδικασία, παρότι αξιοποιεί πλέον τα ηλεκτρονικά μέσα. Ετσι, οι φοιτητές που θα πάρουν μετεγγραφή είναι μετέωροι ως προς την εξεταστική του Φεβρουαρίου. Η φοιτητική παράταξη Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ0 της ΚΝΕ ζητά, μεταξύ άλλων,  να υπάρξουν επιπλέον ημερομηνίες μετά το τέλος της εξεταστικής ώστε να διευκολυνθούν οι μετεγγραφέντες που θα λάβουν τώρα τα βιβλία τους. Σύμφωνα με την ίδια παράταξη, στέλεχος του υπουργείο απέδωσε, σε συνάντηση μετά από κινητοποίηση του ΜΑΣ στο υπουργείο, στις χριστουγεννιάτικες εορτές και τα προβλήματα που υπήρξαν στην σύνδεση του ίντερνετ.

«Επικαλέστηκε μέχρι και το ότι “δεν πρέπει να πάρουν όλα τα παιδιά την μετεγγραφή τους γιατί τότε θα κλείσουν τα επαρχιακά τμήματα”» υποστηρίζει το ΜΑΣ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή