«Bροχή» κλήσεων σε καταθέτες κάθε μέρα

«Bροχή» κλήσεων σε καταθέτες κάθε μέρα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθεροι επαγγελματίες με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα UBS είναι οι πρώτοι που παρέλαβαν κλήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς, προκειμένου να αιτιολογήσουν το «πόθεν έσχες» των καταθέσεών τους και να αποδείξουν ότι τα χρήματά τους είναι φορολογημένα και καθαρά.

Οι είκοσι πρώτες κλήσεις εστάλησαν ήδη, στο πλαίσιο των εξονυχιστικών ελέγχων που πραγματοποιούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, με τη συνδρομή αρμοδίων υπαλλήλων, στους καταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία εστάλη, προσφάτως, στη χώρα μας από τις γερμανικές αρχές. Η λίστα περιλαμβάνει 10.500 καταθέτες, με σύνολο καταθέσεων 4 δισ. ευρώ. Οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να στέλνουν σε καθημερινή βάση περί τις 20 με 30 κλήσεις σε καταθέτες, με στόχο να κληθούν σε εξηγήσεις τουλάχιστον οι μισοί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Η επιλογή γίνεται με βάση τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους, και εμφανίζουν μεγάλες ή αδικαιολόγητες διαφορές στα ποσά των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων των ελεγχομένων.

Πάντως στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται οικονομικοί παράγοντες, γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες, ακόμα και ιερείς με καταθέσεις μεγάλες και πολλές φορές δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με την επαγγελματική δραστηριότητα και τα εισοδήματά τους.

Παράλληλα με τους καταθέτες της λίστας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σε εξηγήσεις καλούνται και όσοι περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «λίστα χαρτοφυλακίων», την οποία έχει αποστείλει στους οικονομικούς εισαγγελείς η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό σε όλες τις λίστες που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς. Οι έρευνες γίνονται από ειδικό κλιμάκιο εισαγγελέων (Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας, Γεώργιος Καλούδης), με την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή