Νέα τραγωδία με νεκρά παιδιά, ένταση στα νησιά

Νέα τραγωδία με νεκρά παιδιά, ένταση στα νησιά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία νεκρά παιδιά ανέσυρε η μη κυβερνητική οργάνωση Migrant Offshore Aid Station (MOAS), νωρίς το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από νέο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου, ενώ σώοι περισυνελέγησαν είκοσι πρόσφυγες και μετανάστες. Και στο Φαρμακονήσι, πλήρωμα περιπολικού σκάφους, με τη συνδρομή σκάφους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εντόπισε και περισυνέλεξε από δύσβατο σημείο των νότιων ακτών ένα νεκρό βρέφος και 63 πρόσφυγες-μετανάστες.

Παράλληλα, σκάφος της Λιμενικής Αρχής Σάμου προσάραξε αργά τη νύχτα της Πέμπτης, λόγω τεχνικού προβλήματος, σε αβαθή πλησίον τουρκικών ακτών έναντι της νήσου Αγαθονησίου. Είχε προηγηθεί καταδίωξη διακινητή που διέφευγε προς την Τουρκία, αφού είχε αποβιβάσει είκοσι ανθρώπους στις ακτές της περιοχής Ψιλή Αμμος της Σάμου. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. είχε ενημερώσει την αντίστοιχη υπηρεσία στην Αγκυρα, για τον συντονισμό της ρυμούλκησης του σκάφους, που ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Στο μεταξύ, ένταση επικρατεί στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά όπου δραστηριοποιούνται τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο, έπειτα από την έναρξη ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία και τον Frontex σε δεκάδες εθελοντικές ομάδες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Πολλοί κρίνουν απαραίτητη τη χαρτογράφηση του εν λόγω πληθυσμού, που εν πολλοίς δεν είναι διαπιστευμένος, με συνέπεια να μην είναι γνωστή η ταυτότητα, η τεχνογνωσία τους αλλά και τα κίνητρά τους. Αλλοι, όμως, επισημαίνουν ότι, δεδομένων των ακραίων συνθηκών, είναι αδύνατον να τηρείται πάντοτε το γράμμα του νόμου. «Η τοποθέτηση σκηνών σε παραλίες είναι παράνομη, αλλά πού θα κοιμηθούν αυτοί οι άνθρωποι;» λένε ενδεικτικά.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης οι αρχές συνέλαβαν πέντε ξένους εθελοντές, με την κατηγορία της «απόπειρας διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στη χώρα προσφύγων και μεταναστών» ενώ αυτοί ρυμουλκούσαν βάρκες με επιβαίνοντες πρόσφυγες στη θαλάσσια οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για δύο μουσουλμάνους αραβικής καταγωγής, αλλά με υπηκοότητα Δανίας, μέλη της Team Humanity και τρεις Ισπανούς, κατά δήλωσή τους πυροσβέστες που εργάζονται εθελοντικά ως διασώστες, μέλη του οργανισμού Proem-Aid.

Η σύλληψη των πυροσβεστώνδια σωστών έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στην Ισπανία έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών για την απελευθέρωσή τους, ενώ ο Ελληνας συνήγορος τους δήλωσε στα ΜΜΕ της Μυτιλήνης ότι «ήρθαν στη Μυτιλήνη για να σώσουν ζωές και όχι για trafficking. Είναι κρατικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ο ένας αρχιπυροσβέστης, και επέλεξαν στην άδειά τους να μεταβούν ως εθελοντές στη Λέσβο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή