ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίδραση σχολαρχών υπέρ της αξιολόγησης

antidrasi-scholarchon-yper-tis-axiologisis-2118273

Για τακτικές σοβιέτ κατηγορεί o Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επειδή απαγόρευσε σε ιδιωτικό σχολείο να προχωρήσει σε αξιολόγηση του προσωπικού του (το θέμα είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της Τετάρτης 13/1). «Σωστά! Το ιδιωτικό σχολείο, που τόλμησε το ίδιο να αξιολογήσει το εκπαιδευτικό προσωπικό του, παρανομεί προκλητικά. Πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά βάσει του άρθρου 121 του Συντάγματος, που προβλέπει την εξορία του ιδιοκτήτη σε κάποιο γκουλάγκ!»αναφέρει ο Σύνδεσμος, σχολιάζοντας.

Την ίδια στιγμή, τα πυρά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος δέχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή» πρότεινε την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία. «Επιδεικνύοντας απόλυτη περιφρόνηση στο Σύνταγμα της Ελλάδας, καθώς και στις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, καταθέτει προτάσεις περί ιδιωτικοποίησης, επί της ουσίας, της εκπαίδευσης. Δεν πιστεύουμε ότι είναι τυχαία η τοποθέτηση του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος. Σε μια εποχή που η κυβέρνηση τάζει τα πάντα στην κοινωνία σε σχέση με το δημόσιο σχολείο, που φέτος ήρθε αντιμέτωπο με τραγικά αδιέξοδα για την επίλυση των οποίων η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία απολύτως ενέργεια, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανοίγει την Κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας – δωρεάν παιδείας με πρόταση για δίδακτρα που θα πληρώνουν (οι ήδη βαρύτατα φορολογούμενοι) γονείς των μαθητών», λέει η ΔΟΕ.

Στην υποχρεωτική εκπαίδευση επίσης, χθες αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επέδωσε στον υπουργό Νίκο Φίλη την απόφαση της ΔΙΣ που προτείνει την προσθήκη στο τέλος κάθε σχολικού βιβλίου μερικών θρησκειολογικών κεφαλαίων. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γεράσιμος Κουζέλης, διευκρίνισε ότι ειδικότερα για τα Θρησκευτικά έχει συσταθεί επιτροπή του Ινστιτούτου, η οποία έχει την ευθύνη του διαλόγου για τα θέματα που επιθυμεί να θέσει η Εκκλησία. Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Κουζέλης επισήμανε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι το μάθημα να είναι τέτοιο ώστε να μπορούν να το παρακολουθούν όλοι οι μαθητές, χωρίς ανάγκη απαλλαγής.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανέφερε ότι συνεχίζει την τακτική των προκατόχων του, της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου με τις διπλές εξεταστικές που μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε εξεταστικά κέντρα, προκειμένου, «δεδομένης της υφιστάμενης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, να διευκολυνθούν οι φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις στην περάτωση των σπουδών τους και κατά συνέπεια στην απόκτηση του πτυχίου τους».