Τσουνάμι κινητοποιήσεων κατά ασφαλιστικού

Τσουνάμι κινητοποιήσεων κατά ασφαλιστικού

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθημερινές κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να κορυφωθούν στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία, αντιδρούν οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και αυτοτελώς απασχολούμενοι στην επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά και στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων. Το κύμα των αντιδράσεων φουντώνει μέρα με τη μέρα. Τη σκυτάλη από τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς, και τη μαζική προχθεσινή τους κινητοποίηση, παίρνουν την εβδομάδα που έρχεται οι αγρότες, που ήδη ζεσταίνουν τις μηχανές τους και αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να καθορίσουν την ακριβή ημερομηνία που θα στηθούν τα μπλόκα σε βασικούς οδικούς κόμβους. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί από την ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και πολλών συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, συλλαλητήριο στην πλατεία Ομόνοιας με κεντρικό σύνθημα «Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα περάσει».

Τα συνδικάτα συντονίζουν τη δράση τους και σχεδιάζουν τη συνέχιση των απεργιακών αγώνων καθώς και άλλων μορφών κινητοποιήσεων, πέραν της 4ης Φεβρουαρίου.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι μηχανικοί. Το Τεχνικό Επιμελητήριο κήρυξε απεργία όλη την επόμενη εβδομάδα (18-22 Ιανουαρίου) με παράλληλη αποχή όλων των μηχανικών από τα τεχνικά συμβούλια έργων και μελετών, καθώς και από το σύνολο των επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. ΣΥΠΟΘΑ). Παράλληλα το ΤΕΕ θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, ενώ θα ξεκινήσει πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης μέσω των περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ και των ενώσεων μηχανικών.

Δυναμικές κινητοποιήσεις για τις 20 Ιανουαρίου προγραμματίζει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica και στη συνέχεια κάθοδο στην Αθήνα. Περισσότερα από 500 τρακτέρ βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένα στον κόμβο του Λευκώνα στις Σέρρες με στόχο να φτάσουν στον επόμενο σταθμό τους που είναι ο Προμαχώνας. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν διά στόματος εκπροσώπων τους ότι δεν επιδιώκουν να δημιουργήσουν κυκλοφοριακό κομφούζιο, ούτε να κλείσουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Ηδη, στις πλατείες της Καρδίτσας έχουν παραταχθεί πολλά αγροτικά μηχανήματα ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται και οι αγρότες σε Λάρισα, Τρίκαλα και Μαγνησία. Αύριο συνεδριάζει στη Βέροια η Πρωτοβουλία Αγροτών προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η αποχή των δικηγόρων μέχρι την προσεχή Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας προκειμένου να αποφασίσει για την περαιτέρω στάση του κλάδου. Εν τω μεταξύ, απεργούν στις 20 Ιανουαρίου και οι υπάλληλοι των ΚΕΠ καταλογίζοντας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «δεν αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα προβλήματα και οδηγεί τον θεσμό σε επικίνδυνα μονοπάτια».

Στα σημερινά συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ μετέχουν και οι εκπαιδευτικοί. Την Πέμπτη 21/1 στη 1 μ.μ. (με κήρυξη δίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας 12.00 – 14.00 για την πρωινή βάρδια και 14.00 – 16.00 για την απογευματινή) η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και η ΟΙΕΛΕ θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ θα ακολουθήσουν τις κινητοποιήσεις των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή