Προτεραιότητα οι λίστες από τους εισαγγελείς

Προτεραιότητα οι λίστες από τους εισαγγελείς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις λεγόμενες λίστες (Λαγκάρντ, Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ.ά.) έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια των αρμοδίων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με εξαγγελίες για έσοδα στο Δημόσιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Λίστες με χιλιάδες καταθέτες σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, με εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ που βγήκαν από τη χώρα μετά τη θύελλα της οικονομικής κρίσης, με χαρτοφυλάκια σε ομόλογα άλλων χωρών που μεταφέρθηκαν «εκτός» ερευνώνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, που έχουν αναλάβει ηράκλειο έργο, τηρουμένων των μέσων που διαθέτουν. Αρκεί όμως μια ομάδα εισαγγελέων με ορισμένους εξειδικευμένους υπαλλήλους των αρμοδίων υπηρεσιών και η δεδομένη βούληση του αρμοδίου υπουργού Διαφθοράς Δημ. Παπαγγελόπουλου, για να ελεγχθούν οι χιλιάδες καταθέτες που περιλαμβάνονται σε πάσης φύσεως λίστες για φοροδιαφυγή και «μαύρο» χρήμα;

«Για ποσά μέχρι ένα ή 1,5 εκατ. ευρώ δεν κάνουμε -εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις- κανένα έλεγχο. Πού να μπλέξει κανείς με τέτοια ποσά που είναι και πολλά…». Η ειλικρινής παραδοχή παράγοντα που σχετίζεται άμεσα με τις έρευνες για τους καταθέτες που βρίσκονται στις λίστες καταδεικνύει το τεράστιο εύρος των ελεγχόμενων προσώπων. Μόνον η λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας που έφθασε στη χώρα μας τελευταία από το ομώνυμο γερμανικό κρατίδιο περιλαμβάνει 10.500 καταθέτες στην ελβετική τράπεζα UBS (μόνο) με το συνολικό ύψος των καταθέσεών τους να αγγίζει τα έξι δισ. ευρώ (!) Ποσό πολύ μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς, ότι πρόκειται για καταθέτες μόνον μιας τριετίας στην ελβετική τράπεζα. Δηλαδή καταθέτες από το 2006 έως και το 2008. Και βέβαια όχι όλοι, μόνο εκείνοι που περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα.

Στην άλλη λίστα, που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών, τη λεγόμενη λίστα των χαρτοφυλακίων, οι καταθέτες ανέρχονται σε 8.000 άτομα. Και το ύψος των καταθέσεών τους σε ομόλογα (κυρίως αμερικανικού η γερμανικού Δημοσίου) ανέρχεται σε δύο δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε χαρτοφυλάκια ομολόγων που «βγήκαν έξω» σε λιγότερο από δύο χρόνια, δηλαδή από την αρχή του 2013 μέχρι την επιβολή, το περασμένο καλοκαίρι των capital controls.

Στις δύο μόνο αυτές λίστες, με συνολικό αριθμό καταθετών 18.500, τα ποσά που αντιστοιχούν είναι οκτώ δισ. ευρώ (!) και μάλιστα για μικρά σχετικά χρονικά διαστήματα.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που ελέγχονται; Τη σωστή απάντηση τη δίνουν… οι ίδιες οι λίστες, αφού σε όλες περιλαμβάνονται οι… πάντες. Και επιχειρηματίες, πράγμα φυσικό, αφού πρόκειται για καταθέτες μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό, αλλά και εκπρόσωποι σχεδόν από όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες. Την τιμητική τους έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι και γιατροί, κατασκευαστές ακινήτων, εργολάβοι, έμποροι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στον τουρισμό, ακόμα και ιερείς (!) όπως και υπάλληλοι του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τραπεζών με καταθέσεις στη UBS για παράδειγμα.

Οι εισαγγελείς, Παν. Αθανασίου (επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων), Γαληνός Μπρης και Ιωάννης Δραγάτσης που τρέχουν τις έρευνες, μένουν πολλές φορές με το στόμα ανοικτό για καταθέτες που δεν τους «πιάνει το μάτι», που όμως έχουν καταθέσεις δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τα εισοδήματά τους και τις φορολογικές τους δηλώσεις. Γι’ αυτό το «σλόγκαν»που κυριαρχεί στις συζητήσεις των εισαγγελέων είναι πολλές φορές το «μικρή δήλωση, μεγάλη κατάθεση»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή