Αναιμικό ενδιαφέρον για διοικήσεις ΕΣΥ

Αναιμικό ενδιαφέρον για διοικήσεις ΕΣΥ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πεποίθηση πολλών ότι «η τράπουλα είναι σημαδεμένη» και οι θέσεις είναι ήδη μοιρασμένες, αλλά και στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, που εγγυάται «μεγάλους πονοκεφάλους», αποδίδεται το μειωμένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν ενδιαφέρον για την κάλυψη μιας θέσης διοικητή νοσοκομείου ΕΣΥ.

Ειδικότερα, την κατάσταση αποτυπώνουν οι αριθμοί για τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και η σύγκρισή τους με το 2013. Για 32 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, έως χθες το μεσημέρι –οπότε και εξέπνευσε η διορία υποβολής αιτήσεων– είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 364 υποψήφιοι, και για τις 27 θέσεις διοικητών/αναπλ. διοικητών σε νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου είχαν ενδιαφερθεί 110 υποψήφιοι. Οι περισσότεροι φάκελοι υποψηφίων κατατέθηκαν στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, αφού χθες ήταν η ημέρα με τη μεγαλύτερη ροή αιτήσεων: στην 1η ΥΠΕ από τις 364 αιτήσεις οι 151 υπεβλήθησαν χθες, αν και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν στον «αέρα» από τις 28 Δεκεμβρίου.

Το 2013 στην αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Υγείας για διοικητές νοσοκομείων, είχαν υποβληθεί στην 1η ΥΠΕ Αττικής περίπου 500 αιτήσεις από υποψηφίους.

Το χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν ενδιαφέρον αποδίδεται, από άτομα που γνωρίζουν καλά τον χώρο της υγείας, στην πεποίθηση όλο και περισσοτέρων ότι οι θέσεις έχουν ήδη δοθεί σε «ημετέρους». Οι μαζικές αποπομπές διοικητών κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση ή ο υπουργός Υγείας, πλέον, αποτρέπουν περισσότερους από το να επιδιώξουν να γίνουν διοικητές σε δημόσιο νοσοκομείο, ειδικά εάν τα προσόντα τους μπορούν να τους εξασφαλίσουν καλή εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και στο εξωτερικό. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας, Γιώργος Στάθης, «ο κόσμος πιστεύει ότι “η τράπουλα είναι σημαδεμένη”. Αλλος ένας σοβαρός λόγος του μειωμένου ενδιαφέροντος είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή η διοίκηση νοσοκομείου του ΕΣΥ ίσως είναι η χειρότερη δουλειά που μπορεί να έχει κάποιος. Πριν από λίγες ημέρες ρώτησα έναν 35άρη, μέλος της Ενωσης Management Υπηρεσιών Υγείας, εάν θα υποβάλει αίτηση και δήλωσε διστακτικός. Οπως μου είπε, με τους προϋπολογισμούς που έχουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία η αποτυχία ενός μάνατζερ είναι περίπου βέβαιη. Από την άλλη, οι αποδοχές για τους διοικητές των νοσοκομείων ΕΣΥ (σ.σ.: 2.200 ευρώ καθαρά όταν έως το 2009 ήταν 3.500 ευρώ καθαρά) έχουν μειωθεί δυσανάλογα με το μέγεθος της ευθύνης και της δουλειάς. Ειδικά για ένα στέλεχος του ιδιωτικού τομέα υγείας, είναι αποτρεπτικό να μπει σε μια περιπέτεια αυτού του είδους, πόσο μάλλον εάν δεν ξέρει για πόσο διάστημα θα μείνει σε αυτή τη θέση».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πλήρης εικόνα για τον αριθμό των υποψηφίων αναμένεται να σχηματιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν θα συνυπολογιστούν και αιτήσεις που εστάλησαν ταχυδρομικά. Επόμενα βήματα είναι ο έλεγχος της πληρότητας των φακέλων των υποψηφίων από τις υπηρεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών, η μεταβίβασή τους στην επιτροπή αξιολόγησης που έχει συσταθεί και η τελική αξιολόγηση των υποψηφίων με την εξέταση των φακέλων τους και με προφορική συνέντευξη. Η διαδικασία εκτιμάται ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή