Κλειστά τα σχολεία σε πολλές περιοχές εξαιτίας της χιονόπτωσης

Κλειστά τα σχολεία σε πολλές περιοχές εξαιτίας της χιονόπτωσης

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά θα είναι την Τετάρτη τα σχολεία στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, ακόμα και στις πρωτεύουσες των νομών.

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, από τις 2:00, 40 μηχανήματα συμμετέχουν στην προσπάθεια καθαρισμού του οδικού δικτύου. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσον αφορά το εθνικό δίκτυο δεν υπάρχει πρόβλημα και είναι ανοικτό, ενώ η κίνηση στα ορεινά απαιτεί αντιολισθητικές αλυσίδες και στους δύο νομούς.

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, συνδράμουν 48 μηχανήματα στην προσπάθεια καθαρισμού του οδικού δικτύου. Στο εθνικό δίκτυο η κίνηση διεξάγεται, επίσης, κανονικά, χωρίς προβλήματα.

Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλον τον νομό Φθιώτιδας, από νωρίς το πρωί, ενώ το χιόνι ξεπερνά τα 10 εκατοστά μέσα στην πόλη της Λαμίας. Στα βόρεια και δυτικά του νομού και ειδικά στις περιοχές προς Δομοκό και Καρπενήσι, το χιόνι φτάνει μέχρι και 20 εκατοστά. Με απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς όλα τα σχολεία της Φθιώτιδας παραμένουν κλειστά εκτός από τα σχολεία στην περιοχή της Αταλάντης.

Στο εθνικό δίκτυο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρτίνου από το 110χλμ έως και το 125 της εθνικής οδου Αθηνών Λαμίας, υπάρχει έντονη χιονόπτωση χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα, αφού δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται πυρετωδώς και κρατούν τον δρόμο ανοιχτό. Παρόμοιες είναι οι συνθήκες στο εθνικό δίκτυο από τον Αγιο Κωνσταντίνο μέχρι τη Λαμία.

Στον δρόμο, από Λαμία για Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα, από το 4ο εως το 50ο χλμ η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και μόνο για μικρά αυτοκίνητα, ενώ έχει απαγορευτεί για όλα τα υπόλοιπα. Αλυσίδες χρειάζονται και στον δρόμο από Λαμία προς 'Αμφισσα, από το 4ο εως το 23 χλμ, στο ύψος του Μπράλλου.

«Ντυμένος» στα λευκά και ο Βόλος

Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται από το πρωί σε όλο το Πήλιο και η κίνηση των οχημάτων από τη Πορταριά και πάνω γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στην περιοχή Χάνια η χιονόπτωση έχει ιδιαίτερη ένταση, το ύψος του χιονιού έχει φθάσει τα 70 εκατοστά και το κύριο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο του Πηλίου εντοπίζεται στην περιοχή Καράβωμα στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς.

Το πρωί, χιόνια έπεσαν και στον Βόλο και όλα τα προάστια της πρωτεύουσας της Μαγνησίας έχουν ντυθεί στα λευκά.

Εντονη είναι χιονόπτωση από το πρωί και στην περιφέρεια Αλμυρού, όπως επίσης και στο Κεραμίδι, την Κερασιά και το Ελευθεροχώρι.

Πάνω από 30 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν, προκειμένου να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Στα νησιά των Σποράδων, όπου η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη την Δευτέρα, ιδίως στην Σκόπελο και την Αλόννησο,χιόνι πέφτει κατά διαστήματα και σήμερα το πρωί.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Δυτ. και Κεντρική Μακεδονια

Παγωνιά επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν να καταγράφονται από νωρίς σε όλους τους νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Τη χαμηλότερη «βουτιά» έκανε ο υδράργυρος στη Φλώρινα, δείχνοντας, τα ξημερώματα, -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ, την ίδια ώρα, η θερμοκρασία στην Πτολεμαΐδα κατέβηκε στους -11.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αρχικά βροχές και αργότερα χιονόνερο στην πόλη, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνάει τους 4 με 5 βαθμούς.

 

Τσουχτερό είναι από νωρίς το κρύο και στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μετρήθηκαν στις Σέρρες και στο Κιλκίς (από -5), όπως επίσης στη Βέροια (-4).

Εξαιτίας της χιονόπτωσης των προηγούμενων ημερών και του παγετού που ακολούθησε, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και Κιλκίς.

Στη Δυτική Μακεδονία, αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και στην εθνική οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας). 

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στα ορεινά της Αρκαδίας και της Κορινθίας

Ανοικτός είναι ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ούτε διακοπές ρεύματος, παρά μόνο στιγμιαίες πτώσεις τάσεις σε κάποια ορεινά χωριά. Οι Αρχές προειδοποιούν τους οδηγούς που πρόκειται να κινηθούν στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου να είναι απαραίτητα εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης, από το 10ο έως το 50ό χιλιόμετρο, στην εθνική οδό Τρίπολης-Αρχαίας Ολυμπίας, από το 16ο έως και το 68ο χιλιόμετρο και στην εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης από το 27ο έως το 42ο χιλιόμετρο. Επίσης, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Μεγαλόπολης-Καλαμάτας, από το 7ο έως το 13ο χιλιόμετρο και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του Πάρνωνα, του Μαινάλου, καθώς και στην ορεινή Κορινθία. Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες και στον δρόμο από Καρδαρά προς το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος για τη Βυτίνα.

Κλειστά παραμένουν  όλα τα σχολεία του δήμου Καλαβρύτων, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, ενώ προβλήματα καταγράφονται σε ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Tα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς, ώστε να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι, ενώ από τις πρωινές ώρες σημειώνονται και νέες χιονοπτώσεις.

  

Σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στον δρόμο που συνδέει την κοινότητα της Περιστέρας με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Προβλήματα στην Αιτωλοκαρνανία

Στο μεταξύ προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, λόγω κατολισθήσεων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αγρινίου – Θέρμου, ενώ εξαιτίας των χιονοπτώσεων στην ορεινή Ναυπακτία, παραμένουν κλειστές οι επαρχιακές οδοί 'Ανω Χώρας – Κρυονερίου και Πλατάνου – Αράχωβας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή