Αύξηση των ροών προσφύγων, παρά την κακοκαιρία

Αύξηση των ροών προσφύγων, παρά την κακοκαιρία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες εξακολουθούν να φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά από τις ακτές της Τουρκίας. Οι περισσότεροι ζητούν να εγγραφεί στα χαρτιά τους ως προορισμός η Γερμανία, καθώς η πληροφορία ότι η ΠΓΔΜ θα επιτρέπει να περάσουν μόνον όσοι πηγαίνουν στη Γερμανία και στην Αυστρία ταξίδεψε γρήγορα στη Λέσβο και στα άλλα ελληνικά νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες. Η αύξηση των ροών, δεδομένης της εποχής και των συνθηκών, εξηγείται από το ότι οι πρόσφυγες έχουν καταλάβει πως σύντομα τα σύνορα θα κλείσουν οριστικά. Ηδη από την πλευρά της Ε.Ε., ο Ολλανδός πρωθυπουργός, που ασκεί την προεδρία, δήλωσε ότι εξετάζεται σχέδιο Β, εφόσον δεν μειωθούν οι ροές.

Χθες στην Ειδομένη είχαν εγκλωβιστεί περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες που ανέμεναν να ανοίξουν τα σύνορα – κάτι που έγινε το απόγευμα. Περίπου 500 άτομα βρίσκονταν στους ενδιάμεσους σταθμούς, όπου γίνεται έλεγχος των εγγράφων. Ωστόσο ο αριθμός των εγκλωβισμένων δεν αυξήθηκε περισσότερο, καθώς, λόγω της απεργίας των πλοίων, πολλοί δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα από τα νησιά τις δύο τελευταίες ημέρες.

Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίαζαν ως καταπάτηση των συμφωνηθέντων και μονομερή ενέργεια την απόφαση των Σκοπίων αρχικά να κλείσουν τα σύνορα και εν συνεχεία να επιτρέπουν τη διέλευση μόνο όσων έχουν προορισμό τη Γερμανία και την Αυστρία. Το στοίχημα, πάντως, για την κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση και η λειτουργία των hotspots έως και τα μέσα Φεβρουαρίου, έτσι ώστε στις 18/2 στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με βασικό θέμα την προσφυγική κρίση, να μπορούν να παρουσιαστούν απτά αποτελέσματα από την πλευρά της Ελλάδας.

Ηδη από τις αρχές του χρόνου έφτασαν στα ελληνικά νησιά 35.455 πρόσφυγες και μετανάστες, με τον μέσο όρο των αφίξεων να φτάνει τα 1.773 άτομα ημερησίως. Το 35% των προσφύγων και μεταναστών είναι παιδιά και το 20% γυναίκες, ενώ έχουν καταγραφεί 16 θάνατοι και 10 αγνοούμενοι. Χαρακτηριστικά, μόνο προχθές, και ενώ στα νησιά επικρατούσε παγετός, έφθασαν 3.748 άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή