Ποιος θα σώσει την Αμφίπολη;

Ποιος θα σώσει την Αμφίπολη;

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ομάδα αρχαιολόγων έχει αναλάβει τη διάσωση των πολύτιμων ευρημάτων του Τύμβου της Αμφίπολης. Ο αρχαιολογικός χώρος όμως απειλείται από κατολισθήσεις. Θα προλάβουν οι αρχαιολόγοι να διασώσουν τα ευρήματα;

Αυτή είναι η πρόκληση στο επιτραπέζιο –ευτυχώς– παιχνίδι «Αμφίπολη», που κατασκευάστηκε από την ελληνική εταιρεία παιχνιδιών Δεσύλλας και καλεί τους γενναίους αρχαιολόγους-παίκτες να υπερασπιστούν το μνημείο. «Θεωρούμε ότι το παιχνίδι έχει μια εκπαιδευτική και παιδαγωγική αξία», σημειώνει ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρείας Χρήστος Τζαφόλιας. Η ιδέα προήλθε από την αυξανόμενη δημοτικότητα της ανασκαφής, όπως επισημαίνει ο κ. Τζαφόλιας, η οποία άλλοτε είχε θετική και άλλοτε αρνητική χροιά. Ο σχεδιασμός του παιχνιδιού (game design) βασίστηκε σε μια ιδέα του Γερμανού σχεδιαστή Ράινερ Κνίζια, γνωστού για την επιτραπέζια εκδοχή του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών». «Η εικονογράφηση, τα υλικά και η παραγωγή έγινε από εμάς», συμπληρώνει ο κ. Τζαφόλιας.

Για τέσσερις παίκτες

Το παιχνίδι προορίζεται για τέσσερις παίκτες από 10 ετών και άνω. Σκοπός τους είναι να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα «ευρήματα»-πόντους, όπως αμφορείς, ψηφιδωτά και αγάλματα πριν καταστραφεί η πύλη του Τύμβου. Στο παιχνίδι δεν υπάρχει ζάρι ούτε χρονομετρητής και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Κερδίζει ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα «ευρήματα»-πόντους, κάτι που στη διεθνή ορολογία ονομάζεται set collection. Η επιτραπέζια «Αμφίπολη» λανσαρίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και μπήκε στα ράφια των καταστημάτων πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ κυκλοφορεί στην Ευρώπη και την Αμερική. «Κάθε φορά που βγαίνει κάποια είδηση για την Αμφίπολη, ωφελείται και το παιχνίδι», σημειώνει ο κ. Τζαφόλιας.

Μπορεί η επιτραπέζια «Αμφίπολη» να κινδυνεύει από κατολισθήσεις, στην πραγματική όμως προχωρούν, ευτυχώς, οι εργασίες για την προστασία της. Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των εργασιών για την προστασία του ανάγλυφου της περιοχής στον λόφο Καστά και τη διευθέτηση της απορροής των ομβρίων υδάτων. Απομακρύνθηκαν, όπως αναφέρεται, περίπου 10 χιλιάδες κυβικά μέτρα δευτερογενών επιχώσεων για τη διαμόρφωση των πρανών περιμετρικά του λόφου και δημιουργήθηκε ένα αντιστηρικτικό «τοίχος» από σακιά για την προστασία ορισμένων τμημάτων του περιβόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή