Νέα απελευθέρωση των μετεγγραφών

Νέα απελευθέρωση των μετεγγραφών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας ανοίγει τις πύλες των κεντρικών ΑΕΙ, που ήδη βουλιάζουν, ώστε να υποδεχτούν τους εκ μετεγγραφής φοιτητές, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του αριθμού των μετεγγραφών από το ίδιο. Λαϊκισμός, ανοργανωσιά και πελατειοκρατία διά χειρός Σίας Αναγνωστοπούλου, που ακυρώνουν τη ρύθμιση Μπαλτά και οξύνουν τα προβλήματα των πανεπιστημίων. Βέβαια, η απόφαση ήδη αμφισβητείται από νομικούς που θεωρούν ότι αντίκειται σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ελήφθη το 2015.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν ο αριθμός και τα ονόματα των φοιτητών που πήραν φέτος μετεγγραφή. Κατατέθηκαν 9.930 αιτήσεις και έγιναν δεκτές οι 4.534, με την πλειονότητα προς τα ΑΕΙ/ΤΕΙ Αττικής και Θεσσαλονίκης. Από τις 9.810 αιτήσεις, οι 7.830 βάσισαν το αίτημα σε οικονομικούς λόγους και οι υπόλοιπες 1.980 αιτήσεις σε κοινωνικούς ή άλλους λόγους. Με βάση τη ρύθμιση που εντάχθηκε ως τροπολογία (άρθρα 2, 22) σε νόμο για την Ιθαγένεια που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, για τις μετεγγραφές τέθηκαν εννέα κριτήρια που μοριοδοτούνται με έως πέντε μόρια. Μεταξύ των κριτηρίων είναι το εισόδημα του δικαιούχου και της οικογένειάς του (έως 5 μόρια), εάν είναι ορφανός (2 μ.), μέλος πολύτεκνης (2 μ.) ή τρίτεκνης οικογένειας (1 μόρια), κ.λπ. Παράλληλα, σύμφωνα με τον νόμο 4264/14 (άρθρο 53), την απόφαση του ΣτΕ (επί προσφυγής των αρχιτεκτονικών ΕΜΠ και ΑΠΘ, μετά το χάος που προέκυψε από την απελευθέρωση των μετεγγραφών επί Αρβανιτόπουλου και Λοβέρδου) και τη ρύθμιση Μπαλτά, κάθε σχολή μπορεί από μετεγγραφή να δεχθεί έως το 15% του αριθμού των εισακτέων της.

Χθες, λοιπόν, η κ. Αναγνωστοπούλου σε συνάντησή της με φοιτητές της νεολαίας του ΚΚΕ «επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να πάρουν μετεγγραφή όλοι όσοι συγκέντρωσαν από 5 μόρια και πάνω, καθώς τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της οικονομικής κρίσης. Οπως ενημερώθηκαν οι φοιτητές, με πρωτοβουλία της κ. Αναγνωστοπούλου, το υπουργείο Παιδείας επισπεύδει την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα προβλέπει τη σύσταση επιτροπής ενστάσεων, όπου οι φοιτητές θα μπορούν να απευθύνονται για την επανεξέταση της αίτησής τους», όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για οιονεί απελευθέρωση των μετεγγραφών, αφού λίγοι αιτούντες έχουν κάτω από 5 μόρια.

Την απόφαση εξηγούν τα πολλά αιτήματα που υπεβλήθησαν από φοιτητές που δεν πήραν μετεγγραφή. Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους, με τη Σία Αναγνωστοπούλου να βάζει στην άκρη τα αιτήματα των ΑΕΙ για λελογισμένο αριθμό μετεγγραφών. Κι όμως, η πανεπιστημιακός-υπουργός την Πέμπτη σε εκδήλωση της Ενωσης Ελληνίδων Πανεπιστημιακών ζήτησε τη στήριξη των περιφερειακών ΑΕΙ. Χθες, μία ημέρα αργότερα, έδωσε ένα δείγμα της αξιοπιστίας του πολιτικού της λόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή