ΜΚΟ θύματα των capital controls

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτοβουλία του traveler blogger, Ελπι Χρυσοβέργη, να διασχίσει με ποδήλατο τη διαδρομή Λονδίνο-Αθήνα, προκειμένου να μαζέψει χρήματα μέσω crowfunding για τη ΜΚΟ «Φλόγα», που υποστηρίζει παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες, είχε βρει μεγάλη απήχηση. «Μέχρι που μια ωραία πρωία του Σεπτεμβρίου διαπιστώσαμε ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε πια» διηγείται στην «Κ» ο κ. Γιάννης Χατζήμπεης, ιδρυτής της πλατφόρμας crowfunding giveandfund.com, από την οποία «έτρεχε» η παραπάνω εκστρατεία. «Κάθε προσφορά για τον εν λόγω σκοπό, που γινόταν μέσω ελληνικής κάρτας στο paypal, απορριπτόταν χωρίς να δίνεται κάποια εξήγηση» σημειώνει ο ίδιος, που έσπευσε να επικοινωνήσει με υπουργείο και τράπεζες, «το ίδιο ίσχυε και για Ελληνες του εξωτερικού με ελληνικές κάρτες». Το πρόβλημα συνδεόταν με τις ρυθμίσεις στην κίνηση κεφαλαίων, που άρχισαν να ισχύουν από τον Ιούλιο. Το σύστημα online πληρωμών paypal, που είναι το πιο γνωστό και διαδεδομένο στους Ελληνες χρήστες, έχει ως βάση του στην Ευρώπη μια τράπεζα στο Λουξεμβούργο. Για κάθε συναλλαγή, κρατείται ένα 3% του συνόλου και επιπλέον 35 cents προμήθεια. Αυτό έχει ως συνέπεια να φαίνεται ότι κάρτες από ελληνικές τράπεζες, δηλαδή Ελληνες φορολογούμενοι, «βγάζουν» χρήματα στο εξωτερικό.

«Ωστόσο, αυτό είναι τελείως παραπλανητικό, καθώς το σύνολο του ποσού επιστρέφει στην Ελλάδα και μάλιστα για καλό σκοπό!» επισημαίνει η κ. Κατερίνα Ματιάτου από τη ΜΚΟ «Δεσμός». «Σε ένα σύνολο δωρεάς 10.000 ευρώ, π.χ., η προμήθεια, τα χρήματα που μένουν εκτός συνόρων, είναι μόλις 350 ευρώ» εξηγεί ο κ. Χατζήμπεης. Η διάδοση της μεθόδου crowfunding λύνει τα χέρια σε πολλές οργανώσεις, που εν μέσω κρίσης έχουν πολλαπλασιάσει τις δράσεις τους, αντιμετωπίζουν, ωστόσο, έντονα προβλήματα ρευστότητας. «Το paypal δίνει τη δυνατότητα σε όλους να προσφέρουν ό,τι μπορούν, ακόμα και πέντε ή δέκα ευρώ» συμπληρώνει η κ. Ματιάτου, «τα μικρά ποσά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτή η μέθοδος εξεύρεσης πόρων αποτελεί το μέλλον των κοινωφελών δράσεων». Η ΜΚΟ Δεσμός, που έχει ιδρυθεί πριν από τέσσερα χρόνια, αξιοποίησε εξαρχής πολύ το Διαδίκτυο. «Χάρη στο 2ο Greek Crowfunding, που είχε τρέξει ο Thom Feeney, συγκεντρώθηκαν σε 14 μέρες από περίπου 14.000 δωρητές 289.000 ευρώ, με τα οποία υλοποιήσαμε το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας “Δεσμός για τους Νέους”» συμπληρώνει η ίδια. «Ετσι προσελήφθησαν για έναν χρόνο 15 άνεργοι νέοι, 18 έως 28 ετών, σε 15 ΜΚΟ για να εργαστούν». Είναι δύσκολο να υπολογιστεί η απώλεια που έχει συντελεστεί τους τελευταίους πέντε μήνες. «Εχουμε ίσως χάσει 15% των εσόδων μας» εκτιμά η κ. Ματιάτου. Ταυτόχρονα, δημιουργείται σύγχυση στους ενδιαφερόμενους, καθώς εμφανίζεται στην οθόνη τους η ένδειξη «error» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Εμείς χάρη στο crowfunding πραγματοποιούμε τρεις από τις 177 ευχές παιδιών τον χρόνο» λέει από την πλευρά της στην «Κ» η κ. Σάντρα Ζαφειρακοπούλου από το ελληνικό παράρτημα Μake a Wish. «Το κενό για εμάς δεν είναι δυσαναπλήρωτο, ωστόσο τίθεται ένα ποιοτικό ζήτημα» υπογραμμίζει η ίδια. «Η δωρεά σε ΜΚΟ εξαιρείται των επιτρεπόμενων συναλλαγών και ουσιαστικά συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία μαζί με την αγορά πορνογραφικού υλικού ή βοηθημάτων, την ενοικίαση συνοδού κ.ά., υπηρεσίες που γίνονται μέσω paypal». Σχετικά με το θέμα έχει καταθέσει επερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκη Κεραμέως. «Αμεση συνέπεια του ελέγχου κεφαλαίων είναι κοινωφελείς οργανισμοί με αποδεδειγμένο έργο και διευρυμένη δραστηριότητα υπέρ ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην εποχή της παρατεταμένης οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που διανύουμε να χάνουν δωρεές που είναι απολύτως αναγκαίες για τη συνέχιση του έργου τους» τονίζει η κ. Κεραμέως. Πάντως, σε πείσμα των δυσκολιών ο Ελπις μάζεψε τελικά 15.600 ευρώ για τον μαραθώνιό του, τα οποία προσέφερε στη «Φλόγα», ενώ συνεχίζει ανά τον κόσμο εκστρατείες για καλούς σκοπούς, τους οποίους, ωστόσο, δεν μπορούν να υποστηρίξουν οι έχοντες ελληνικές κάρτες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή