1.380.000 ΑΦΜ στα χέρια των εισαγγελέων

1.380.000 ΑΦΜ στα χέρια των εισαγγελέων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λίστες της φοροδιαφυγής που αποτελούν προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και στις οποίες έχουν επενδυθεί προσδοκίες για δημόσια έσοδα, παρά τις άοκνες προσπάθειες των οικονομικών εισαγγελέων και των ολιγάριθμων ελεγκτικών και φορολογικών μηχανισμών, με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν πρόκειται να ελεγχθούν ούτε σε 20 χρόνια.

Χρόνιες παθογένειες, δραματική υποστελέχωση των ελεγκτικών και φορολογικών μηχανισμών, απουσία νομοθετικών εργαλείων, που ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί (όπως η αυτοκαταγγελία), και πολλά άλλα καθορίζουν τους αργόσυρτους ρυθμούς των ελέγχων για φοροδιαφυγή. Και μπορεί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος να δίνουν ώθηση στους ελέγχους και οι οικονομικοί εισαγγελείς να ξημεροβραδιάζονται στα γραφεία τους, όμως οι έλεγχοι προχωρούν απελπιστικά αργά.

Τα στατιστικά δεδομένα και η πραγματικότητα των ελέγχων αποτυπώνουν τους ρυθμούς χελώνας των ερευνών. Oι ελεγκτικοί μηχανισμοί παλεύουν μέσα σε κυκεώνα στοιχείων που συγκροτούν οι συνολικά οκτώ λίστες που ελέγχονται και οι οποίες αποτιμώνται σε 1.380.000 AΦΜ. Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τα στοιχεία για τις λίστες που βρίσκονται σε ενδελεχή έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα τα τελευταία τρία χρόνια:

1. Η λίστα της Μεγάλης Βρετανίας: περιλαμβάνει όσους Ελληνες έχουν αγοράσει τα τελευταία χρόνια ακίνητα μεγάλης αξίας στη Βρετανία. Από τους συνολικά 306 που ελέγχονται, οι έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για 32, ενώ για ορισμένους, πολύ λίγους, οι έλεγχοι έχουν κάπως προχωρήσει, χωρίς όμως να μπορούν να θεωρηθούν ώριμοι. Οι έλεγχοι σε όλες τις λίστες, πλην εκείνης της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, βρίσκονται σε ανάσχεση μετά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες αποφάσεις για να τρέξουν οι έρευνες υπό τις νέες συνθήκες.

2. Η λίστα με τα εμβάσματα εξωτερικού: περιλαμβάνει όλους όσοι από το 2009 και ώς το 2012 «έβγαλαν τα λεφτά τους έξω». Στη λίστα αυτή καταγράφονται 54.246 φυσικά πρόσωπα, με τα ποσά να ανέρχονται στα 22.209.295.375 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περί τους 2.500 από τη λίστα. Από αυτούς, για 600 και πλέον οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί, ενώ για περίπου 1.500 έχουν δοθεί εντολές ελέγχου.

3. Η λεγόμενη λίστα Λουξεμβούργου: περιλαμβάνει όλους τους Ελληνες με λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από το 2012, όταν ήταν στο τιμόνι των οικονομικών εισαγγελέων ο Γρ. Πεπόνης. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περί τους 100, για τους οποίους οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν προχωρήσει σε αιτήματα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ έχουν εκδοθεί και εντολές για έρευνα του συνόλου της περιουσίας τους.

4. Η λίστα με τα 65 cd: περιλαμβάνει τους καταθέτες των εγχώριων τραπεζών που από το 2000 και μετά εμφανίζουν λογαριασμούς πάνω από 300.000 ευρώ και έχουν μπει στον έλεγχο. Οι έρευνες έχουν ομαδοποιηθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς (Π. Αθανασίου και Γαλ. Μπρης) και όπως είναι φυσικό, προχωρούν με αργούς ρυθμούς, με τη συνδρομή περίπου 25 υπαλλήλων από ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η βάση δεδομένων προς έρευνα φθάνει το 1.380.000 ΑΦΜ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή