Πρεμιέρα για το σύμφωνο συμβίωσης

Πρεμιέρα για το σύμφωνο συμβίωσης

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική μέρα η χθεσινή για τη χώρα μας, η πρώτη της εφαρμογής του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεκάδες πολίτες βρέθηκαν από νωρίς το πρωί χθες με τους δικηγόρους τους στα ληξιαρχεία της χώρας προκειμένου να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα και να ξεκινήσουν έτσι μια νέα ζωή με τους συντρόφους τους, ενώπιον κράτους και ανθρώπων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης καταχωρίσθηκε στον δήμο Νέας Σμύρνης, από τις 8.15 το πρωί, όχι χωρίς απρόοπτα. Ο ενδιαφερόμενος διαπίστωσε ότι δεν είχαν ενημερωθεί τα σχετικά έγγραφα του ληξιαρχείου, τα οποία συνέχιζαν να αναφέρονται σε άνδρα και γυναίκα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταθέσει το σύμφωνο συμβίωσης. Η ένταση που σημειώθηκε, ωστόσο, δεν διήρκεσε πολύ, αφού κατόπιν συνεννόησης των αρμόδιων υπαλλήλων του δήμου με το υπουργείο, βρέθηκε λύση (προσωρινά διαχωρίστηκαν σε «σύμφωνο συμβίωσης μέρος Α» που αφορά σε σύμφωνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας και «μέρος Β» που αφορά σύμφωνα συμβίωσης ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια). «Στο τέλος, ευχαρίστησε τους υπαλλήλους, το περιστατικό είχε αίσιο τέλος» λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Ν. Σμύρνης κ. Δ. Κονιδάρης.

Οπως είχε δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για την επέκταση του συμφώνου σε όλους τους πολίτες, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης υπέγραψε συμβολικά στο Δημαρχιακό Μέγαρο τη ληξιαρχική πράξη του πρώτου συμφώνου που κατατέθηκε στον δήμο Αθηναίων. «Υπέγραψα πριν από λίγο το πρώτο Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού» έγραψε ο ίδιος στο twitter. «Σημαντική μέρα για τα δικαιώματα στη χώρα μας». Επρόκειτο για το σύμφωνο συμβίωσης των Α.Ρ. και Σ.Μ., γιατρού και εκπαιδευτικού αντίστοιχα. Περίμεναν εναγωνίως αυτή την ημέρα. Η σχέση τους μετρά 35 χρόνια. Ωστόσο, δεν θέλησαν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.

Τελικά, ο κ. Καμίνης δεν περιορίστηκε στο ένα. Εκτελώντας χρέη ληξίαρχου, υπέγραψε συνολικά τέσσερα σύμφωνα συμβίωσης. Ολα αφορούσαν ζευγάρια ανδρών. Στο ληξιαρχείο καταχωρίσθηκε και το σύμφωνο συμβίωσης που υπέγραψαν ο γνωστός συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ με τον επί 12 χρόνια σύντροφό του Αναστάσιο Σαμουιλίδη, γεγονός που πανηγύρισαν και με σχετική ανάρτηση στους λογαριασμούς τους στο φέισμπουκ. «Η χαρά του πατέρα μου την ώρα που υπογράφαμε το σύμφωνο, ο ενθουσιασμός με τον οποίο μας φωτογράφιζε ασταμάτητα, το λαμπερό από περηφάνια πρόσωπό του καθώς καμάρωνε τα αγόρια του σ’ αυτή τη στιγμή-ορόσημο της κοινής τους ζωής, είναι το ακριβότερο δώρο που έλαβα σήμερα και κάνει την ευτυχία μου ακόμα μεγαλύτερη» σχολίασε με συγκίνηση ο Κορτώ.

Ακόμα ένα ζευγάρι, ο Α.Ι. και ο M.H., βρέθηκε σήμερα στο ληξιαρχείο της Αθήνας για τα τυπικά -αλλά και πολύ ουσιαστικά- της επισημοποίησης της σχέσης του. «Τρίτη και τυχερή!» έγραψε ο Α.Ι. στο φέισμπουκ. «Τον Μάρτιο του 2010, σύμφωνο συμβίωσης στην Αγγλία (σ.σ. ο σύντροφός του είναι Αγγλος), τον Μάρτιο του ’15 γάμος στην Αγγλία, σήμερα επιτέλους σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα. Ανυπομονώ για την τέταρτη φορά» σημείωσε, εννοώντας την πλήρη ισότητα και στον γάμο στη χώρα μας.

«Ηταν μια καλή μέρα σήμερα (σ.σ. χθες), αλλά από εδώ και πέρα τα ζευγάρια περιμένουν το κατά πόσο θα γίνουν σεβαστά όλα τα δικαιώματά τους, από τις νέες φορολογικές δηλώσεις μέχρι την ασφαλιστική τους κάλυψη» σημείωσε στην «Κ» ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος βρέθηκε από το πρωί στο ληξιαρχείο Αθηνών για την καταχώριση συμφώνων συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. «Είμαστε σε στάση αναμονής για το κατά πόσο θα είναι έτοιμες οι υπηρεσίες μας».

Υπενθυμίζεται ότι το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια θεσμοθετήθηκε από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα και στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να έχουν κληρονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ο ένας από τον άλλο. Ωστόσο, ο νόμος δεν προβλέπει δυνατότητα υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια, κάνοντας σαφή διαχωρισμό από τα ετερόφυλα. Με άλλα λόγια, εάν ένας από τους δύο συντρόφους αποκτήσει παιδί, ο άλλος σύντροφος δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα σε ό,τι αφορά την ανατροφή του, ενώ δεν αναγνωρίζεται η σχέση τους.

Πάντως, εκκρεμεί η δημοτολογική αποτύπωση των συμφώνων συμβίωσης. Σύμφωνα με τον νόμο, η προθεσμία έκδοσης της υπουργικής απόφασης που αφορά τη μερίδα των ζευγαριών στους δήμους λήγει σε ένα πεντάμηνο, γεγονός που ενδεχομένως θα καθυστερήσει την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή