Πάνω από 11.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά σε ένα τριήμερο

Πάνω από 11.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά σε ένα τριήμερο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ υψηλές παραμένουν οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά, παρά τον άσχημο καιρό, με ύπαρξη ακόμα και θυελλωδών ανέμων. Πάνω από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τον επικίνδυνο θαλάσσιο δίαυλο του Αιγαίου το τριήμερο 20-22 Ιανουαρίου, με κορύφωση την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου όταν έφτασαν στα νησιά πάνω από 4.176 πρόσφυγες! Ηταν η μέρα που σφραγίστηκε ως μία από τις πιο μαύρες σε αυτή την τραγωδία χωρίς τέλος, αφού από δύο ναυάγια ανασύρθηκαν 43 νεκροί (εκ των οποίων 17 παιδιά), ενώ υπάρχει και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων. Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου υπήρχε μία πτώση στις αφίξεις (1.124 άτομα). Συνολικά, μέχρι την 21η οι καταγραφές προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα έφταναν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τις 49.000 από την αρχή του έτους. Ο τραγικός απολογισμός, στο ίδιο διάστημα είναι 104 νεκροί.

Πού οφείλεται η αυξημένη ροή των τελευταίων ημερών; Εκτός από το γεγονός πως οι πρόσφυγες και μετανάστες κινούνται ανάλογα με την κατάσταση των συνόρων στις ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται πως οι τιμές των διακινητών έχουν πέσει στο μισό τις τελευταίες μέρες. Αυτό είπαν διασωθέντες πρόσφυγες, με τους οποίους συνομίλησαν κλιμάκια της Υ.Α. στα νησιά. «Η έκπτωση αυτή αποτελεί έναν απεχθή και λυπηρό τρόπο να δελεάσουν πρόσφυγες και μετανάστες να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους σε αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας.

Χαρακτηριστικό, πάντως, του κύματος αφίξεων είναι πως παραμένει πολύ ισχυρή η παρουσία παιδιών και γυναικών, γεγονός που υπογραμμίζει τον προσφυγικό του χαρακτήρα. Για παράδειγμα, το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου το 45% των αφίξεων αφορούσε άνδρες, το 34% παιδιά και το 21% γυναίκες (στοιχεία Υπατης Αρμοστείας), ενώ και οι νεκροί των δύο ναυαγίων της 22ης Ιανουαρίου κατάγονταν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Είναι τραγικό οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οικογένειες με μικρά παιδιά, να εξαναγκάζονται να εμπιστευτούν τη ζωή τους σε αδίστακτους διακινητές, καθώς δεν υπάρχουν ασφαλείς και νόμιμες οδοί για να βρουν προστασία» δήλωσε ο Philippe Leclerc, εκτελών χρέη αντιπροσώπου του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα.

Σε μια ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των κατοίκων των ελληνικών νησιών κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο πρόταση να απονεμηθεί το φετινό Νομπέλ Ειρήνης στους κατοίκους της Λέσβου, της Κω, της Χίου, της Σάμου, της Ρόδου και της Λέρου. Η πρόταση, η οποία ξεκίνησε από καθηγητές στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Πρίνστον, του Χάρβαρντ, του Κορνέλ και της Κοπεγχάγης, έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 295.000 υπογραφές. Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων λήγει την 1η Φεβρουαρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή