«Παγώνει» η απελευθέρωση των μετεγγραφών φοιτητών

«Παγώνει» η απελευθέρωση των μετεγγραφών φοιτητών

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… σίριαλ έχει μετατραπεί και φέτος, για ακόμη μία φορά μετά το 2014 επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, το θέμα των μετεγγραφών από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ. Ενώ την Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού των μετεγγραφών προς τα κεντρικά ΑΕΙ σχεδόν δέκα ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χθες ο υπουργός Νίκος Φίλης ψαλίδισε τις προσδοκίες, την ίδια στιγμή που οι πρυτάνεις των κεντρικών ΑΕΙ παρουσιάζονται αρνητικοί στην αύξηση. Ετσι, προς τον παρόν το πολυπόθητο εισιτήριο φαίνεται να εξασφαλίζουν επιπλέον μόνο 700 άτομα.

Ειδικότερα, φέτος κατατέθηκαν 9.930 αιτήσεις για μετεγγραφή και έγιναν δεκτές οι 4.534, με την πλειονότητα προς τα ΑΕΙ/ΤΕΙ Αττικής και Θεσσαλονίκης. Από τις 9.710 αιτήσεις, οι 7.830 βάσισαν το αίτημά τους σε οικονομικούς λόγους και οι υπόλοιπες 1.980 αιτήσεις σε κοινωνικούς ή άλλους λόγους. Με βάση τη ρύθμιση που εντάχθηκε ως τροπολογία σε νόμο για την ιθαγένεια τον περασμένο Ιούλιο (επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά), κάθε σχολή μπορεί από μετεγγραφή να δεχθεί έως το 15% του αριθμού των εισακτέων της. Γι’ αυτό και έγιναν δεκτές μόνο 4.534 αιτήσεις, οι οποίες επελέγησαν με βάση τη μοριοδότηση των υποψηφίων (μοριοδοτούνται το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος, εάν είναι ορφανός, παιδί πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας κ.ά.), ενώ 5.396 αιτήσεις δεν εγκρίθηκαν.

Η κ. Αναγνωστοπούλου την Παρασκευή είχε αναφερθεί «στην πρόθεση της κυβέρνησης να πάρουν μετεγγραφή όλοι όσοι συγκέντρωσαν από 5 μόρια και πάνω», διευρύνοντας τον αριθμό των μετεγγραφών. Ωστόσο, ο κ. Φίλης χθες (στην ΕΡΤ) ανακοίνωσε ότι οι κενές θέσεις που έμειναν θα καλυφθούν από φοιτητές με οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, καθώς και από ισοψηφήσαντες και πολύτεκνους. Μπορεί να γίνει αυτό και σε ποιο εύρος;

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας διευκρίνισαν στην «Κ» ότι η συντριπτική πλειονότητα των 2.508 θέσεων που έμειναν κενές ανήκει σε περιφερειακά ΑΕΙ επειδή δεν υπήρχαν υποψήφιοι να τις διεκδικήσουν. Αρα ένας δεύτερος κύκλος μετεγγραφών είναι δώρο άδωρο. Γεγονός εύλογο, με δεδομένο ότι όλα τα επιστημονικά αντικείμενα διδάσκονται σε ΑΕΙ της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, τα οποία συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη ζήτηση από παιδιά που ήθελαν μετεγγραφή. Ενδεικτικά, λιγοστές θέσεις έμειναν κενές στα Τμήματα Ιταλικών, Γερμανικών και Γεωλογίας του ΕΚΠΑ που δεν έχουν αντίστοιχα σε περιφερειακά ΑΕΙ, όπως και στο Αγρονόμων ΕΜΠ και την Οδοντιατρική ΑΠΘ (υπάρχει μόνο μία ακόμη Οδοντιατρική, στο ΕΚΠΑ). Στον αντίποδα, έμειναν κενές θέσεις σε περιφερειακά ΑΕΙ, αλλά εάν ένας πρωτοετής επιθυμούσε να τις διεκδικήσει, θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει έως τώρα καταθέτοντας αίτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, εάν το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να αυξήσει τις μετεγγραφές προς τα ΑΕΙ/ΤΕΙ Αττικής και Θεσσαλονίκης, μπορεί να το πράξει, κατ’ εξαίρεση και με νέο νόμο. Προς το παρόν οι ηγεσίες των κεντρικών ιδρυμάτων παρουσιάζονται θετικές να δεχθούν εκείνους που ισοψήφησαν με τον τελευταίο μετεγγραφόμενο σε κάθε Τμήμα/Σχολή, αλλά δεν πήραν μετεγγραφή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτή η ομάδα είναι περίπου 600 με 700 φοιτητές. Μεταξύ αυτών είναι και πολύτεκνοι.

Ας εφαρμοστεί ο νόμος

«Ας εφαρμόσουμε μια φορά έναν νόμο», ανέφερε μιλώντας χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, εννοώντας τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και έθεσαν ανώτατο όριο μετεγγραφών το 15% των θέσεων εισακτέων, ύστερα από την απελευθέρωση των μετεγγραφών όπως θεσπίστηκε με τον νόμο 4264/14 (άρθρο 53) επί υπουργία Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Από την άλλη, οι ηγεσίες των κεντρικών ΑΕΙ παρουσιάζονται θετικές στην αύξηση του αριθμού των μετεγγραφών μόνο εφόσον το υπουργείο δεχθεί να αυξήσει αναλόγως και τη χρηματοδότηση του κεντρικού ιδρύματος. Να σημειωθεί ότι για το 2016 το κονδύλι για την τριτοβάθμια έχει μειωθεί από 887 εκατομμύρια ευρώ σε 820 εκατομμύρια, δηλαδή περικοπή 7,5%.

Εάν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεχθεί το αίτημα των κεντρικών ΑΕΙ/ΤΕΙ, θα σημαίνει ότι θα ψαλιδιστεί αναλόγως η χρηματοδότηση των περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Το επιθυμούν αυτό ο Νίκος Φίλης και η Σία Αναγνωστοπούλου;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή