Κατακραυγή για την παράσταση με κείμενα του Σ. Ξηρού

Κατακραυγή για την παράσταση με κείμενα του Σ. Ξηρού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συμπάθειας προς τον δολοφόνο και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν», χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την παράσταση «Ισορροπία του Nash» στο Εθνικό Θέατρο, η σκηνοθέτης της οποίας, Πηγή Δημητρακοπούλου, πήρε αποσπάσματα από το βιβλίο του τρομοκράτη εκτελεστή της 17Ν, Σάββα Ξηρού. Για το ίδιο θέμα η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέφρασε την έντονη ενόχλησή της.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι «εκτός από πολιτικοί είμαστε και άνθρωποι. Προσωπικά έχω βιώσει, μέσα στην ίδια μου την οικογένεια, τι σημαίνει να σου σκοτώνουν άνανδροι δολοφόνοι έναν άνθρωπο που αγαπάς με όλη σου την καρδιά. Και τούτη την ώρα νιώθω έντονη την ανάγκη να πω ότι η επιλογή του Εθνικού Θεάτρου να ανεβάσει με χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου παράσταση, βασισμένη και σε κείμενα του ισοβίτη τρομοκράτη Ξηρού, αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συμπάθειας προς τον δολοφόνο και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν. Αναφαίρετη αρχή της δημοκρατίας το δικαίωμα στην έκφραση, αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας να κρίνουμε τον τρόπο έκφρασης του κεντρικού πολιτιστικού θεσμού της χώρας».

Από την πλευρά της, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε ότι «ενώ η τέχνη δεν θα έπρεπε να λογοκρίνεται, συμφωνούμε με το κίνημα “Ως Εδώ” (σ.σ. ομάδα συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας) και θέτουμε το ερώτημα για το κατά πόσον θα έπρεπε το Δημόσιο να χρηματοδοτεί την τέχνη ενός τρομοκράτη». Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και, ύστερα από την ανάρτησή της στο Twitter, ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς την έκανε retweet, επισημαίνοντας: «Η ομάδα “Ως Εδώ” αμφισβητεί τη χρησιμότητα της δημόσιας χρηματοδότησης για να ανεβάσει το Εθνικό Θέατρο έργο βασισμένο σε μέρος του βιβλίου τρομοκράτη της 17Ν».

Μετά την κατακραυγή, το Δ.Σ. και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός αποφάσισαν χθες να συντάξουν κοινή δήλωση, η οποία θα διαβάζεται από σήμερα στους θεατές της παράστασης (η τελευταία θα δοθεί την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, με μέτρια έως τώρα προσέλευση του κοινού). Ωστόσο οι συζητήσεις κράτησαν επί μακρόν χωρίς να βρεθούν οι πολιτικές ισορροπίες για να δοθεί χθες η έγκριση από τα μέλη του Δ.Σ. Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή