Στο ΣτΕ οι οινοπαραγωγοί κατά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Στο ΣτΕ οι οινοπαραγωγοί κατά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι οινοπαραγωγοί και ζητούν να «παγώσει», αλλά  και να ακυρωθεί  η επιβολή  του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε στο κρασί. 

Υποστηρίζουν ότι η επιβολή του ειδικού φόρου είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση   Δικαιωμάτων του Ανθρώπου   και στην  Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι: α) Εθνική  Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες.

 

Oι απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου αναφέρουν ότι  ο ειδικός φόρος στο κρασί ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αλλά  επιβλήθηκε και αναδρομικά (καταλαμβάνει και την παραγωγή του 2015).

Ακόμη, αναφέρουν  ότι από την επιβολή του επίμαχου φόρου θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της υποχρέωσης άμεσης   καταβολής του ΕΦΚ που αντιστοιχεί στα αποθέματα οίνου που έχουν.

Σε άλλο σημείο αναφέρουν  ότι επιβάρυνση αυτή θα επιφέρει το άμεσο κλείσιμο  των  μικρών επιχειρήσεων, συχνά οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσέλθουν, όπως προβλέπεται,  την 31ή Ιανουάριου 2016 στις Δ.Ο.Υ. να καταβάλλουν τον ΕΦΚ για τα αποθέματα οίνου που έχουν στις αποθήκες τους.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η επιβολή ΕΦΚ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της  φορολογικής ισότητας, της αναδρομικότητας του φορολογικού νόμου, της καθολικότητας του φόρου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του φορολογούμενου, ενώ προσβάλει την επαγγελματική ελευθερία των οινοποιών, αλλά την ίδια στιγμή παραβιάζει  το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως  και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή