Επιτέλους, μειώνεται η διαφθορά στην Ελλάδα

Επιτέλους, μειώνεται η διαφθορά στην Ελλάδα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πρόοδο στο μείζον ζήτημα καταπολέμησης της διαφθοράς φαίνεται ότι παρουσιάζει η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2015 κατετάγη στην 58η θέση ανάμεσα σε 168 χώρες έναντι της 69ης που είχε καταλάβει το 2014. Επιπροσθέτως, μαζί με τη Σενεγάλη και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που βελτίωσαν περισσότερο τη θέση τους.

Η πλέον «αδιάφθορη» χώρα –και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά– είναι η Δανία και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Φινλανδία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία και Νορβηγία («συγκατοικούν» στην 5η θέση), Ελβετία, Σιγκαπούρη, Καναδάς και Γερμανία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση, η Κύπρος στην 32η μαζί με το Ισραήλ και τη Λιθουανία, ενώ η Τουρκία στην 66η μαζί με τη FYROM. Ως προς τις ΗΠΑ, ισοβαθμούν στη 16η θέση μαζί με την Αυστρία.

Αντίστοιχα, οι πιο διεφθαρμένες χώρες για το 2015, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η Ανγκόλα και το Νότιο Σουδάν που ισοψηφούν στην 163η θέση, το Σουδάν στην 165η, το Αφγανιστάν στην 166η και η Βόρεια Κορέα με τη Σομαλία στην 167η.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Διεθνή Διαφάνεια σε 168 χώρες παγκοσμίως και αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα τόσο ως προς τις δομές όσο και ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η έκθεση βασίζεται στην ανάλυση ειδικών για τη διαφθορά στο Δημόσιο που χρησιμοποιούν μια κλίμακα βαθμών από το 0 (χώρες πολύ διεφθαρμένες) έως το 100 (αδιάφθορες).

Ενδεικτικά επισημαίνεται πως η Δανία, που είναι η πλέον αδιάφθορη χώρα, συγκέντρωσε 91 βαθμούς, ενώ οι πλέον διεφθαρμένες Βόρεια Κορέα και Σομαλία συγκέντρωσαν από 8 βαθμούς αντίστοιχα.

Η Βραζιλία ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη πτώση στην έκθεση, χάνοντας επτά βαθμούς και οπισθοχωρώντας ισάριθμες θέσεις στην κατάταξη, ενώ πτώση –και συνεπώς αύξηση της διαφθοράς– εμφανίζουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Λιβύη, η Αυστραλία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Ως προς την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2012 είχε καταλάβει την 94η θέση με 36 βαθμούς, το 2013 την 80ή με 40 βαθμούς, το 2014 την 69η με 43 βαθμούς και φέτος την 58η με 46 βαθμούς.

Πού οφείλεται όμως η σταθερή αυτή βελτίωση;

«Είναι αποτέλεσμα των δεσμεύσεων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών», εξηγεί ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Κώστας Μπακούρης, και προσθέτει: «Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ο Εθνικός Συντονιστής αλλά και η ενίσχυση του θεσμού με την τοποθέτηση υπουργού βαίνουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση». Και η κρίση βέβαια έχει τα θετικά της, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Μπακούρης, «έχει συρρικνώσει τη δυνατότητα των πολιτών να δωροδοκούν. Επίσης τα capital controls περιόρισαν δραστικά το ξέπλυμα “βρώμικου” χρήματος».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των ηπείρων.

Με παγκόσμιο μέσον όρο διαφθοράς 43 στα 100, η Ε.Ε. και η Δυτική Ευρώπη είναι οι πιο αδιάφθορες περιοχές της υφηλίου με βαθμολογία 67 στα 100. Αντίστοιχα, οι χώρες που συμμετέχουν στο G20 είναι επίσης πιο αδιάφθορες σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσον όρο συγκεντρώνοντας 54 στα 100.

Σε επίπεδο ηπείρων, στην Ευρώπη (αλλά και παγκοσμίως), πλέον αδιάφθορες είναι οι χώρες της Ε.Ε. και της Δυτικής Ευρώπης με μέσο όρον 67 στα 100. Ακολουθούν η Ασία με μέσον όρο 43 στα 100, η Αμερική με μέσον όρο 40 στα 100, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική με 39 στα 100, ενώ με μέσον όρο 33 στα 100 ισοψηφούν η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Κοινά χαρακτηριστικά

Οπως προκύπτει από την έκθεση, κοινά χαρακτηριστικά στις αδιάφθορες χώρες είναι η ελευθερία του Τύπου, η δημόσια ανάρτηση του κρατικού προϋπολογισμού, η τοποθέτηση «ακέραιων» ατόμων σε θέσεις-κλειδιά, αλλά και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Αντίστοιχα, οι πιο διεφθαρμένες χώρες βρίσκονται συνήθως σε εμπόλεμη κατάσταση, έχουν ανεπαρκείς δικαστικές και διωκτικές αρχές, ενώ παρατηρείται και έλλειψη ανεξαρτησίας του Τύπου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή