Δεμένα τα πλοία έως την Παρασκευή – απεργία των οδηγών ταξί στις 4/2

Δεμένα τα πλοία έως την Παρασκευή – απεργία των οδηγών ταξί στις 4/2

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεμένα έως την Παρασκευή το πρωί, στις 6:00, παραμένουν από σήμερα τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τα 14 ναυτεργατικά σωματεία έχουν προγραμματίσει για αύριο, στις 11:00, συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου.

Η ΠΝΟ, η οποία ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για «αδιάλλακτη και ανυποχώρητης θέση της κυβέρνησης» έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του κλάδου των ναυτικών στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την επόμενη Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ενώ προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Η διάλυση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), η κατεδάφιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (ΚΕΑΝ), η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων σε βάρος της ασφάλειας των δρομολογίων και των επιβατών, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η οποία και μπορεί να καταπολεμηθεί με την πρόσληψη ναυτικών σε όλα τα πλοία που φορολογούνται με τον Ν. 27/75 μέσω του Γραφείου Ευρέσεων Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), με τη διασφάλιση εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Αναφορικά με την πιθανότητα συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με επιστολή του προς τον γγ της ΠΝΟ, Γιάννη Χαλά, απευθύνει έκκληση αυτές οι κινητοποιήσεις να μην ξεπερνούν τις 24 ώρες, προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες των νησιών.

«Σε μία περίοδο που όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι πλήττονται από τις επιπτώσεις της κρίσης, το ζήτημα του ασφαλιστικού απειλεί όλους τους Έλληνες, η ανεργία μαστίζει τη χώρα και η ανέχεια χτυπά τις πόρτες όλο και περισσότερων συμπολιτών μας, είναι εκτός λογικής και εκτός ηθικής, να προβαίνουμε σε ενέργειες που βλάπτουν άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, αντί να επιδιώκουμε, με κάθε τρόπο, τη μεταξύ μας σύμπνοια και συνοχή» τονίζεται στην επιστολή του Επιμελητηρίου.

Συμμετοχή των ταξί στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου

Τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου ανακοίνωσαν οι αυτοκινητιστές ταξί, ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις βασικές αρχές του σχεδίου για το ασφαλιστικό, ώστε να καταστεί «μακροχρόνια βιώσιμο» και να αποτελέσει «πυλώνα κοινωνικής συνοχής και εργαλείο ανάπτυξης». Ακόμη, διεκδικούν αφορολόγητο όριο στα 10.000 ευρώ, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, δίκαιη φορολόγηση επί των πραγματικών εισοδημάτων και «πάγωμα» των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, καθώς και αφαίρεση από τον ασφαλιστικό χρόνο. «Αυτό που η κυβέρνηση βάφτισε "προσπάθεια διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος", για όλη την κοινωνία είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Οδηγεί στη φοροδιαφυγή και στην αύξηση της “μαύρης” εργασίας. Καθιερώνει τη φτωχοποίηση και πολλαπλασιάζει την ανεργία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή