Το τοπίο σκοτεινιάζει

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά έχουμε στο αίμα μας την γκρίνια και τον διχασμό. Σαν να έλυσε όλα του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Πολιτισμού, που ούτε τα κονδύλια τού περισσεύουν ούτε το δυναμικό, ξαναγύρισε σε παλιές τακτικές: μετακινήσεις στελεχών. Η Ενωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς», που εκπροσωπεί όπως δηλώνει «τους αρχαιολόγους εντός ή εκτός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των πανεπιστημιακών και άλλων συναφών ιδρυμάτων, εν ενεργεία και αφυπηρετήσαντες», παίρνει θέση στο θέμα της απομάκρυνσης της Ευγενίας Γερούση από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν η Φωτεινή Ζαφειροπούλου (πρόεδρος) και η Μελίνα Φιλήμονος (αντιπρόεδρος), η Ενωση εκφράζει τη διαμαρτυρία της «για την αιφνίδια και αναιτιολόγητη αποπομπή της διευθύντριας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού δρος Ευγενίας Γερούση και την τοποθέτησή της σε άλλη, ουσιαστικά ανενεργή, Διεύθυνση, με υπουργική απόφαση. Η Ευ. Γερούση, με αξιόλογο επιστημονικό έργο, μάχιμη αρχαιολόγος που υπηρέτησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία από πολλές θέσεις, οργανώνοντας ως διευθύντρια δύο νέες Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπεύθυνη για τη διαχείριση μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ και εκπρόσωπος της χώρας μας στην UNESCO, τοποθετήθηκε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού το 2011, έπειτα από κρίση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου». Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πάλι, καμία ανακοίνωση επί του θέματος.

Η ιστορία σχετίζεται με τη διαρροή εγγράφου σε ιστοσελίδα. Στο έγγραφο με θέμα την υπόθεση της Ροτόντας, υπάρχει χειρόγραφη σημείωση του υπουργού Πολιτισμού: «Το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε άμεση συνάρτηση με την αντικεραυνική μελέτη» και η απάντηση «συμφωνώ» της γ.γ. Αν πράγματι είναι έτσι η υπόθεση, αναρωτιέται κανείς πότε, επιτέλους, θα ξεφύγουμε από τις παλιές πρακτικές; Σε μια εποχή που οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΠΟΑ «βράζουν», οι παραιτήσεις και οι αποπομπές δεν έχουν τέλος, τα έργα του ΕΣΠΑ που μεταφέρθηκαν στη νέα περίοδο προχωρούν με εμπόδια, για τα καινούργια δεν υπάρχει ενημέρωση, θα περίμενε κανείς ότι θα υπάρχει τουλάχιστον συνεργασία και στις πιο αντίθετες πλευρές. Σε μια εποχή που γύρω μας συμβαίνουν διαρκώς σοβαρότερα πράγματα που ταράζουν την κοινωνία και τη ζωή μας, το τοπίο του πολιτισμού σκοτεινιάζει αντί να φωτίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή