Επίσημη πρώτη του Κέντρου Ερευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Επίσημη πρώτη του Κέντρου Ερευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και εκπροσώπων από κοινωφελή ιδρύματα της χώρας, το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) έκανε την πρώτη δημόσια «παρουσίασή» του.

Το ΚΕΑΕ, ερευνητικό κέντρο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2015 και υποστηρίζεται με δωρεές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Ο βασικός σκοπός του είναι η χρηματοδότηση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες μέσα από μια διαδικασία δημόσιων προσκλήσεων προς νέους ερευνητές κατόχους διδακτορικών τίτλων για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων. Φέτος, θα χρηματοδοτηθούν μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ εννέα ερευνητικές εργασίες. Συνολικά, υποβλήθηκαν 314 ερευνητικές προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν από Έλληνες και ξένους κριτές. Παράλληλα, σύντομα, στην ιστοσελίδα του Κέντρου θα αναρτηθεί ανακοίνωση για τη δεύτερη δημόσια πρόσκληση για υποβολή ερευνητικών προτάσεων προς χρηματοδότηση για το έτος 2017.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι διμερείς συνεργασίες πενταετούς διάρκειας που υπέγραψε το Κέντρο με το CERN και με το Max Planck Institute for the History of Science (MPIWG), με στόχο την από κοινού προώθηση της έρευνας σε επιμέρους τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, μέσα από κοινά ερευνητικά προγράμματα και επιστημονικά συνέδρια, καθώς και την ανταλλαγή υποτρόφων, ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Στην εκδήλωση παρουσίασης του ΚΕΑΕ παραβρέθηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο Σπύρος Γεωργάτος, Διευθυντής Γραφείου του Αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστα Φωτάκη, δείχνοντας με την παρουσία τους το βάρος που δίνει η ηγεσία του υπουργείου στις ανθρωπιστικές επιστήμες αλλά και την έμπρακτη στήριξη τους στο έργο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβωρόγλου, ο οποίος είναι πρόεδρος του ΚΕΑΕ. «Η κρίση μία ημέρα θα περάσει και θα είναι τραγωδία αν έχει καταπιεί τις ανθρωπιστικές επιστήμες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή