ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα της Τσακώνας

paradothike-stin-kykloforia-i-gefyra-tis-tsakonas

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το μεσημέρι της Πέμπτης από την κατασκευάστρια εταιρεία, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών, Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα και Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη, η μεγάλη τοξωτή μεταλλική γέφυρα Τ4 της Τσακώνας, επί του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας.

Επίτευγμα των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών είναι ότι κατάφεραν ένα μέρος της ανακατασκευής του δρόμου να καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια, αφού το ίδιο οδικό τμήμα, κατασκευασμένο και στο παρελθόν με ευρωπαϊκούς πόρους…κατολίσθησε το 2003.

Ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Κατασκευής Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης Πελοποννήσου και Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Υποδομών Ιωάννης Καρνέσης, σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της γέφυρας ανέφερε ότι «η γέφυρα της Τσακώνας είναι ένα στολίδι για τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας. Ένα έργο εξαιρετικής πολυπλοκότητας, ίσως η σημαντικότερη γέφυρα στην Ελλάδα, μετά τη γέφυρα στο Ρίο-Αντίρριο, που κατασκευάστηκε από Έλληνες τεχνικούς, τόσο στη μελέτη της, όσο και στην κατασκευή της».

«Είμαστε υπερήφανοι, σαν υπουργείο, που το παραδίδουμε» πρόσθεσε ο κ. Καρνέσης και υπογράμμισε πως οι μελέτες κράτησαν αρκετά χρόνια, ήταν και τεχνικά και κατασκευαστικά δύσκολο έργο, αφού υλοποιήθηκε πάνω σε ένα σημείο που είχε συμβεί μία μεγάλη κατολίσθηση που είχε φθάσει τα 6 εκατ. κυβικά μέτρα.

Η τοξωτή γέφυρα ανήκει στο οδικό τμήμα Παραδεισίων Αρκαδίας – Τσακώνας Μεσσηνίας, που (ανα)κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο (από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ) και παραδόθηκε στην κοινοπραξία Μορέας, ως τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας. Το 90% του έργου έχει δοθεί σε κυκλοφορία από το τέλος του 2012 και απέμενε μόνο η γέφυρα.

Το έργο σημαδεύτηκε από μεγάλες καθυστερήσεις. Ανατέθηκε το 2006 στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Alpine με προϋπολογισμό 94 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2009 (το 2013 η Alpine πτώχευσε και το έργο συνεχίστηκε μόνο από την ΤΕΡΝΑ). Το 2010 και το 2012 υπεγράφησαν δύο συμπληρωματικές συμβάσεις, για να καλυφθεί το κόστος των επιπρόσθετων εργασιών.