Το ΕΣΥ, το Παρατηρητήριο Τιμών και τα παράλογά του

Το ΕΣΥ, το Παρατηρητήριο Τιμών και τα παράλογά του

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «μικρό διαγωνισμό» που έκανε πρόσφατα νοσοκομείο της περιφέρειας για την προμήθεια συριγγών, ο μειοδότης έδωσε τιμή προϊόντος υψηλότερη αυτής που έχει αναρτηθεί στο Παρατηρητήριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. Μπορεί η διαφορά να ήταν της τάξης λεπτών του ευρώ, ωστόσο ο ίδιος ο προμηθευτής δήλωνε αδυναμία να μειώσει την τιμή στα επίπεδα του Παρατηρητηρίου. Με απόφαση του Δ.Σ. το νοσοκομείο προχώρησε τελικά στην έγκριση της προμήθειας. Ερώτημα παραμένει εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τη δαπάνη με τις ανώτερες του Παρατηρητηρίου τιμές, για να μπορέσει τελικά ο προμηθευτής να πληρωθεί.

Η «εμπλοκή» δεν αφορά βεβαίως μόνο στις σύριγγες αλλά μία σειρά από υλικά, όπως γάζες, γλωσσοπίεστρα κ.ά. και οφείλεται σε εγγενή προβλήματα του Παρατηρητηρίου Τιμών που έχουν έρθει ξανά στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα, λόγω της επανέναρξης λειτουργίας του. Υστερα από περίπου δύο έτη «απραξίας», η βάση δεδομένων του Παρατηρητηρίου Τιμών τέθηκε ξανά σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2015 και το τελευταίο διάστημα γίνονται μαζικές αναρτήσεις τιμών (εκκρεμούσαν χιλιάδες αιτήματα), χωρίς όμως κατηγοριοποίηση με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος, χωρίς δηλαδή να συνδέονται με προδιαγραφές και ποιοτικά στοιχεία των υλικών. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, αναρτώνται ιδιαίτερα χαμηλές τιμές με τις οποίες αγόρασαν κάποια στιγμή υλικά τα νοσοκομεία, στο πλαίσιο μιας «προσφοράς», η οποία δεν μπορεί να επαναληφθεί ή τιμές υλικών που αποδείχθηκαν πολύ κακής ποιότητας.

Ο ισχυρός αντίλογος

Ο σοβαρός αντίλογος είναι ότι με την επανενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου «κατοχυρώνεται» μια σειρά μειώσεων τιμών εξειδικευμένων υλικών που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία δύο έτη ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού και της συρρίκνωσης της αγοράς. Οπως είπε στην «Κ» στέλεχος νοσοκομείου ΕΣΥ, στεντ που αγόραζε το Ωνάσειο στην τιμή των 185 ευρώ, στο Παρατηρητήριο Τιμών ήταν ανηρτημένο -τουλάχιστον έως πρόσφατα- στα 350 ευρώ. Πριν από ένα έτος, το νοσοκομείο που ο ίδιος υπηρετεί, κατάφερε μετά διαπραγμάτευση να αγοράζει τα υλικά στην τιμή του Ωνασείου.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας-ΕΠΥ έχει φτάσει πληθώρα εγγράφων προμηθευτών που διαμαρτύρονται για τις αναρτήσεις στο Παρατηρητήριο πολύ χαμηλών τιμών. «Συνήθως, οι πολύ χαμηλές τιμές αναφέρονται από περιφερειακά νοσοκομεία που έχουν παραλάβει από τοπικούς προμηθευτές ως προσφορά και δεν ανταποκρίνονται στη γενικότερη εικόνα της αγοράς» είπε στην «Κ» στέλεχος νοσοκομείου. Οπως έλεγε στην «Κ» προμηθευτής «μπορεί να έχω ένα στοκ υλικών που λήγει σε 3-4 μήνες και να το διαθέσω σε πολύ χαμηλή τιμή για να μη μου μείνει. Αυτή θα περάσει στο Παρατηρητήριο και μετά ακόμα κι εγώ δεν μπορώ να πουλήσω το προϊόν στην κανονική του τιμή».

Προς λύση «μεταβατική»

Η πρόεδρος της ΕΠΥ, κ. Πετρούλα-Αναστασία Χρ. Σαρτζετάκη, μιλώντας στην «Κ», απέδωσε τη στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου και παρέπεμψε στο υπ. Υγείας για μελλοντικές παρεμβάσεις. Στο υπ. Υγείας αναζητείται λύση «μεταβατική» έως ότου αλλάξει το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων, που προσδιορίζεται για τον ερχόμενο Μάιο.

Για τον λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου θα έχει εντός της εβδομάδας συνάντηση και με εκπροσώπους των προμηθευτών. Κι όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, Παύλος Αρναούτης: «Ζητάμε να αναρτώνται τιμές προϊόντων που πέρασαν από διαγωνιστικές διαδικασίες και έχουν αξιολογηθεί ως προς τις τεχνικές τους προδιαγραφές. Δεν μπορεί να ανεβαίνουν στο Παρατηρητήριο τιμές που επιτυγχάνονται από απευθείας αναθέσεις ή με το σήκωμα του τηλεφώνου. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει επιτροπή ενστάσεων για να μπορεί να επανεξετάζει μία ανάρτηση, γιατί τώρα, ό,τι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει…».

Μακροπρόθεσμα, το υπουργείο εμφανίζεται αποφασισμένο να αλλάξει τον τρόπο προμηθειών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, το νέο σύστημα προμηθειών θα βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Την πλήρη καταγραφή και κωδικοποίηση των υλικών και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.

2. Τον καθορισμό συγκεκριμένων τεχνικών-ποιοτικών προδιαγραφών των υλικών, τις οποίες, εάν δε πληρούν οι προμηθεύτριες εταιρείες, θα αποκλείονται από τον διαγωνισμό.

3. Τον καθορισμό ενός εύρους τιμής για κάθε κατηγορία υλικών που θα αγοράζουν τα νοσοκομεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή