Μια ιστορία από τα πιο αυστηρά φρουρούμενα σύνορα…

Μια ιστορία από τα πιο αυστηρά φρουρούμενα σύνορα…

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Μάρτιο η Ελλάδα θα ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός διακοπών για τον 48χρονο Μπανγκλαντεσιανό έμπορο ρούχων, C.M. Είχε προγραμματίσει να μείνει λίγες ημέρες εδώ για να δει έναν συμπατριώτη του που κατοικεί στον Αγιο Παντελεήμονα. Μόλις πάτησε όμως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνελήφθη από την αστυνομία. Εις βάρος του είχε εκδοθεί «ερυθρά αγγελία» της Ιντερπόλ – τον αναζητούσαν οι μεξικανικές αρχές για διακίνηση μεταναστών στις ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών αρχικά και ο Αρειος Πάγος αργότερα γνωμοδότησαν θετικά στην έκδοση του 48χρονου στο Μεξικό. Εκτοτε παραμένει κρατούμενος στον Κορυδαλλό, περιμένοντας την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για την εκτέλεση της απόφασης. Η σύλληψη του C.M. αναδεικνύει ένα πολυπρόσωπο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις, απολογίες κατηγορουμένων και δικαστικά έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, η «Κ» παρουσιάζει πώς οι τοπικές μαφίες στις όχθες του ποταμού Ρίο Γκράντε εκμεταλλεύονται εκείνους που κυνηγούν το «αμερικανικό όνειρο».

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι μεξικανικές αρχές ξεκίνησαν να ερευνούν την υπόθεση το 2012 έπειτα από ανώνυμη καταγγελία. Ενα χρόνο αργότερα συνέλαβαν ζευγάρι στην Πόλη του Μεξικού που φιλοξενούσε στα τέσσερα δωμάτια του σπιτιού του 13 παράνομους μετανάστες από την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές. Για τη διαμονή και τη σίτιση κάθε μετανάστη το ζευγάρι λάμβανε από το κύκλωμα 1.000 δολάρια. Στο ίδιο σπίτι κατά καιρούς έμεναν και μετανάστες από τον Ισημερινό, την Ονδούρα και τον Αγιο Δομίνικο. Οι περισσότεροι είχαν περάσει στο Μεξικό μέσω Γουατεμάλας – ένας μάλιστα δηλώνει σε κατάθεσή του ότι διέσχισε ποτάμι μεταξύ των δύο χωρών γαντζωμένος σε ελαστικό αυτοκινήτου.

Οταν οι οικογένειές τους κατέβαλαν σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος το σχετικό αντίτιμο, οι μετανάστες προωθούνταν από το σπίτι προς τη συνοριακή γραμμή με τις ΗΠΑ. Συνήθως οδηγοί λεωφορείων, οι οποίοι χρηματίζονταν από τα κυκλώματα, τους μετέφεραν στην πόλη Reynosa. Εκεί άλλος μεσάζων τους έστελνε στην πόλη Rio Bravo.

Τα «κογιότ»

Αλλα μέλη του κυκλώματος γνωστά ως «Juanito» και «El Tigre» είχαν τον ρόλο του «κογιότ». Αναλάμβαναν δηλαδή να περάσουν τους μετανάστες από τρία βασικά σημεία που είναι γνωστά ως «Tres Postes», «San Judas» και «Carrizales». Εκεί, τοπικοί μαφιόζοι έπαιρναν προμήθεια 700 δολάρια για κάθε Ινδό ή Μπανγκλαντεσιανό και 200 δολάρια για κάθε άτομο από την Κεντρική Αμερική προκειμένου να επιτρέψουν τη διέλευση. «Τους πληρώνουμε για να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας», λέει σε κατάθεσή του ένας εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι μετανάστες κατέληγαν στην πόλη McAllen του Τέξας.

Μέχρι να φτάσουν όμως στον τελικό προορισμό αντιμετώπιζαν πολλούς κινδύνους. Ενας μάρτυρας αναφέρει ότι σε κάποιο σημείο του ταξιδιού άντρες με όπλα σταμάτησαν το φορτηγό που τους μετέφερε, απείλησαν ότι θα τους σκοτώσουν και τους λήστεψαν. Αλλος μάρτυρας υποστηρίζει ότι τον κλείδωσαν σε δωμάτιο πάνω από εστιατόριο στην Πόλη του Μεξικού εξαναγκάζοντάς τον να δουλεύει εκεί για μεγάλο διάστημα. Το συνολικό ποσό που πλήρωναν οι μετανάστες για την περιπλάνησή τους από την Ασία στα σύνορα των ΗΠΑ έφτανε μέχρι και τα 10.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, ο Μπανγκλαντεσιανός C.M. που συνελήφθη στην Ελλάδα συνεργαζόταν με μέλη αυτού του κυκλώματος. Ο ίδιος στην απολογία του ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Είπε ότι εγκαταστάθηκε στο Μεξικό το 2011 και ίδρυσε εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ρούχων. Φιλοδοξία του ήταν να αποκτήσει τη μεξικανική υπηκοότητα. Οπως ισχυρίστηκε όμως, έπεσε θύμα ληστείας και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει έπειτα τη χώρα. Ο συνήγορός του στην Ελλάδα, δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές, έχει ήδη καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να μην επιτραπεί η έκδοση του C.M. στο Μεξικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή