Κόμβος διασύνδεσης και υποστήριξης για όσους έχουν ανάγκη

Κόμβος διασύνδεσης και υποστήριξης για όσους έχουν ανάγκη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαθητές στο αμερικανικό σχολείο στο Ταϊπέι είχαν ανησυχήσει διαβάζοντας τις κακουχίες που βιώνουν οι συνομήλικοί τους, πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στη Λέσβο. Συζήτησαν το θέμα στην τάξη και αποφάσισαν ότι θέλουν να βοηθήσουν- αλλά δεν γνώριζαν πως, δεδομένης, άλλωστε, και της γεωγραφικής απόστασης. Τη λύση τους την έδωσε το «Giving Centre» του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ο κόμβος διασύνδεσης μεταξύ όσων θέλουν να προσφέρουν και όσων έχουν ανάγκη, που ξεκινάει τον Φεβρουάριο τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με την κ. Ξένια Παπασταύρου, υπεύθυνη για τη λειτουργία του Giving Centre (http://www.giving.org.gr/), υπάρχουν πολλοί εντός και εκτός συνόρων, που ακριβώς όπως οι Ασιάτες μαθητές, προτίθενται να προσφέρουν, αλλά δεν ξέρουν πως. «Το ζητούμενο κάθε φορά δεν είναι να δώσουν απλώς τα χρήματα, αλλά να τα προσφέρουν εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και εκεί που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία» συμπληρώνει η ίδια, που διαθέτει εμπειρία από το επιτυχημένο εγχείρημα του «Μπορούμε», που καθημερινά μεσολαβεί για τη διάθεση περισσευούμενου φαγητού σε όσους το έχουν ανάγκη.

«Πολλοί θεωρούν ότι η κοινωνική προσφορά αφορά μόνον τους έχοντες, όσους έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μεγάλα ποσά, ωστόσο αυτό δεν ισχύει» υπογραμμίζει η κ. Παπασταύρου, «οι πολλές μικρές δωρεές είναι εξίσου σημαντικές, ενώ το πρόσημο αλλάζει ακόμα περισσότερο, όταν η δωρεά γίνεται προσωποποιημένη, όταν ο δωρητής εμπλέκεται προσωπικά στη δράση. Τότε, το όφελος είναι αμοιβαίο». Ομολογουμένως, ομάδα στόχος της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη είναι τόσο οι Ομογενείς όσο και οι Φιλέλληνες, που όλο και συχνότερα υλοποιούν εκστρατείες αλληλεγγύης, έχοντας, όμως, συχνά άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας.

Στόχος της νέας αυτής πλατφόρμας διασύνδεσης, που ως πρότυπο έχει τα «Κέντρα Φιλανθρωπίας» που στο εξωτερικό διαθέτουν τόσο τα Ιδρύματα όσο και οι μεγάλες εταιρείες, είναι να αξιοποιηθεί η 40χρονη εμπειρία του Ιδρύματος Μποδοσάκη στην κοινωνική προσφορά, η τεχνογνωσία και τα δίκτυα συνεργατών του. «Θα ακούμε, θα συμβουλεύουμε και θα προσφέρουμε αξιόπιστες πρακτικές συμβουλές και λύσεις, ώστε ένας δωρητής να εκπληρώσει το δικό του φιλανθρωπικό έργο, καλύπτοντας, όμως, πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» προσθέτει η ίδια, «θα ιεραρχούμε τα προβλήματα, θα αξιολογούμε τις προτάσεις». Στην ηλεκτρονική σελίδα θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για τις ανάγκες αλλά και για την αξιοποίηση των δωρεών από τους τελικούς αποδέκτες.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανήλικων είναι επιτακτικό, η πλατφόρμα προέταξε τη σύσταση ενός εξειδικευμένου Προγράμματος για τα Ασυνόδευτα Παιδιά Πρόσφυγες. «Συνεργαζόμαστε με όλες τις αξιόλογες ΜΚΟ στα σημεία εισόδου και εξόδου: Λέσβο, Σάμο, Κω Λέρο, Χίο, Ορεστιάδα και Ειδομένη» σημειώνει η κ. Σοφία Κουβελάκη, διαχειρίστρια του θεματικού προγράμματος για τα ασυνόδευτα παιδιά στο Ιδρυμα Μποδοσάκη, «παρέχουμε λεπτομερή περιγραφή για την κατάσταση σε κάθε νησί, σε πραγματικό χρόνο». Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα αξιοποιούνται σε συγκεκριμένες δράσεις που παρέχονται στα παιδιά: στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρούχα, εξειδικευμένο προσωπικό (μεταφραστές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί). Ο δωρητής θα γνωρίζει ακριβώς τι στηρίζει και καταλαβαίνει τον αντίκτυπο της δικής του συνεισφοράς. «Δίνουμε, έτσι, τη δυνατότητα σε ανθρώπους και οργανισμούς από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος και να γίνουν κοινωνοί μίας λύσης» καταλήγει η κ. Παπασταύρου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή