«Επιχειρείται έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού»

«Επιχειρείται έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθεία πρόσκληση στον πολιτικό κόσμο και ειδικότερα προς την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία μέσω της οποίας διαφοροποιούνται τα κριτήρια για τη σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έκανε χθες από τη Βουλή ο πρόεδρος της εν λόγω Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Δημ. Κυριτσάκης, κάνοντας ευθέως λόγο για προσπάθεια ελέγχου και ποδηγέτησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Την ίδια στιγμή, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι των κυβερνητικών επιλογών στο πεδίο της συγκρότησης των Ανεξαρτήτων Αρχών, διά στόματος του κ. Ι. Τραγάκη προειδοποίησε ευθέως ότι η Ν.Δ. δεν θα συμβάλει με τις απολύτως απαραίτητες ψήφους της, στη διαμόρφωση της προβλεπόμενης πλειοψηφίας των 4/5, προκειμένου να συγκροτηθούν και λειτουργήσουν αυτές οι Αρχές.

«Θέλουμε σεβασμό στην ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών. Εχουν γίνει στο παρελθόν κι άλλες προσπάθειες για να ελεγχθεί και ποδηγετηθεί η Αρχή Ανταγωνισμού. Οσάκις επιχειρήθηκε να γίνουν παρεμβάσεις τέτοιες που αλλοίωναν το περιεχόμενο, αντιδράσαμε. Ευτυχώς τότε η Επιτροπή βγήκε αλώβητη» είπε ο κ. Κυριτσάκης και αναφερόμενος στην επίμαχη πρόσφατη τροπολογία, μέσω της οποίας τίθενται ασυμβίβαστο συγγενικής σχέσης μέλους της Επιτροπής με βουλευτή (περίπτωση που χαρακτηρίζεται «φωτογραφική» για τον αντιπρόεδρό της – σύζυγο της βουλευτού της Ν.Δ. Νίκης Κεραμέως) και συγκεκριμένα χρονικά όρια για τους διευθυντές της, μεταξύ άλλων έπλεξε το εγκώμιο του αντιπροέδρου κ. Δημ. Λουκά και σημείωσε: «Η νομοθετική παρέμβαση για λόγους συνταγματικούς, θεσμικούς και προσωπικούς δεν έπρεπε να γίνει. Δεν μπορείς να κόβεις, να κουτσουρεύεις μια Επιτροπή που έχει έργο και αποτελέσματα. Οι φωτογραφικές διατάξεις δεν τιμούν το κοινοβούλιο». Για να προσθέσει: «Αν υποπέσεις σε παράπτωμα να φύγεις. Αλλά όχι επειδή το θέλει ένας πολιτικός, οποιασδήποτε κυβέρνησης. Δεν μπορεί κάποιος να σου επιβάλει να φύγεις επειδή δεν του αρέσεις».

Υπό αυτό το πρίσμα είναι που ζήτησε να προωθηθεί μεταβατική διάταξη, ως προς την εφαρμογή της ψηφισθείσας τροπολογίας, σημειώνοντας πως έτσι εκτός των άλλων δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στην ολοκλήρωση του χειρισμού υποθέσεων με τις οποίες ασχολείται τώρα η Επιτροπή. «Θεσμοθετήστε ό,τι θέλετε, αλλά τουλάχιστον με μεταβατικό χαρακτήρα. Αφήστε μας να δουλέψουμε. Αφήστε την Επιτροπή να δουλέψει», επανέλαβε πολλές φορές ο κ. Κυριτσάκης, ο οποίος, πάντως, με την ανοχή της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Τασίας Χριστοδουλοπούλου, δέχθηκε για αρκετή ώρα έως και υβριστικού χαρακτήρα επιθέσεις από τον βουλευτή της Χρ. Αυγής, Χρ. Παππά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή