Περιορισμένη η διέλευση στην Ειδομένη

Περιορισμένη η διέλευση στην Ειδομένη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις λίγες εκατοντάδες άτομα περνούν τις δύο τελευταίες ημέρες από τα σύνορα στην Ειδομένη, καθώς η ΠΓΔΜ κλείνει για αρκετές ώρες το σημείο διέλευσης.

Την ίδια στιγμή, μετά και τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από τα νησιά στην Αθήνα και κατευθύνονται προς τα σύνορα.

Πάνω από 4.000 άτομα παρέμεναν χθες στο βενζινάδικο στο Πολύκαστρο, όπου αποβιβάζουν τα πούλμαν τους πρόσφυγες προκειμένου να μη δημιουργείται συνωστισμός στα σύνορα. Το σημείο απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα, ωστόσο χθες, περίπου 1.000 άτομα ξεκίνησαν να μεταβούν στην Ειδομένη με τα πόδια μετά ένα εικοσιτετράωρο αναμονής. Ο φόβος ότι τα σύνορα σύντομα θα κλείσουν για όλους εκτιμάται πως έχει αυξήσει τις ροές μεταναστών, που διακινδυνεύοντας τη ζωή τους μπαίνουν στις βάρκες από την Τουρκία προς τα ελληνικά παράλια. Χθες, εννιά ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, ανάμεσά τους δύο παιδιά. Το Λιμενικό μέσα στο 2015 διέσωσε στο ανατολικό Αιγαίο 103.372 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση με σκοπό τη δημιουργία νόμιμου δρόμου προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες δεν έχει και πολύ μεγάλη ανταπόκριση έως σήμερα. Αφορά τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία έως το 2017, αλλά έως σήμερα συνολικά 13 ευρωπαϊκές χώρες (Λουξεμβούργο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Φινλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Λετονία και Πολωνία) έχουν προσφέρει 594 θέσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία από την ελληνική υπηρεσία ασύλου, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016 αίτημα μετεγκατάστασης έχουν υποβάλει 594 άτομα, 282 από τη Συρία, 242 από το Ιράκ, 50 από την Ερυθραία, 18 από την Υεμένη και 2 ανιθαγενείς. Ωστόσο, τα κράτη–μέλη έχουν κάνει δεκτά μόλις 249 αιτήματα μετεγκατάστασης και έχουν αρνηθεί 19 αιτήματα, ενώ εκκρεμεί η απάντηση για άλλους 304. Εχουν πραγματοποιηθεί πέντε αποστολές από την Ελλάδα, στο πλαίσιο των οποίων μετεγκαταστάθηκαν 82 άτομα και συγκεκριμένα 30 στο Λουξεμβούργο, 24 στη Φινλανδία, 10 στη Γερμανία, 4 στη Λιθουανία και 14 στην Πορτογαλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή