Δεν θα γίνει η εκτροπή του Αχελώου

Δεν θα γίνει η εκτροπή του Αχελώου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικό τέλος στα «νεκρά» από πενταετίας σχέδια εκτροπής του Αχελώου βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως εξηγεί ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, το φράγμα της Μεσοχώρας θα λειτουργήσει ως υδροηλεκτρικό έργο, αποσυνδεδεμένο από τα έργα της εκτροπής. Μάλιστα έχει δοθεί εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα τις μελέτες για τη λειτουργία του φράγματος και την «επέκταση» του κατακλυζόμενου χωριού Μεσοχώρα. Επιπλέον, κατά την αναθεώρηση των διαχειριστικών σχεδίων των υδάτων της χώρας θα απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά στην εκτροπή.

Η απόφαση ανακοινώθηκε σε φορείς της Θεσσαλίας προχθές, κατά τη διάρκεια επιστημονικής συνάντησης. «Η εκτροπή είναι λανθασμένη από κάθε άποψη, περιβαλλοντική και οικονομική. Επιπλέον έχει επανειλημμένως ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ομως ήταν η αιτία που δεν έγινε κανένα σοβαρό υδατικό έργο στη Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια, όπως φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα αξιοποίησης του νερού της Κάρλας», λέει στην «Κ» ο κ. Σκουρλέτης. «Μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια, για να κρατήσει “ζωντανό” το έργο η πολιτεία προχώρησε σε διάφορες… δημιουργικές πατέντες, όπως την ενοποίηση των σχεδίων διαφορετικών υδατικών διαμερισμάτων, ώστε να μην είναι η εκτροπή αντίθετη στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Κατά την αναθεώρηση, όμως, των διαχειριστικών σχεδίων των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας μέσα στο 2016 θα υπάρξει επιστημονικός και όχι πολιτικός διαχωρισμός των υδατικών διαμερισμάτων και θα απαλειφθεί η εκτροπή ως ενδεχόμενη λύση».

Δικλίδες ασφαλείας

Ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει την αποσύνδεση του φράγματος της Μεσοχώρας από τα έργα της εκτροπής, λύση που είχε προταθεί και από τους προκατόχους του Γιάννη Μανιάτη και Τίνα Μπιρμπίλη. «Θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες δικλίδες ασφαλείας, ώστε το φράγμα της Μεσοχώρας να λειτουργήσει το ταχύτερο ως υδροηλεκτρικό έργο χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έργο εκτροπής. Η ΔΕΗ έχει έτοιμη πρόταση, την οποία κοστολογεί στα 20 εκατ. ευρώ. Ακόμα 90 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η ΔΕΗ για την επέκταση προς τα πάνω του χωριού Μεσοχώρα, μέρος του οποίου θα κατακλυστεί από την πλήρωση του φράγματος με νερό. Ηδη δόθηκε εντολή στη ΔΕΗ να “τρέξει” τα δύο έργα».

Το ζητούμενο βέβαια είναι τι θα απογίνουν τα ημιτελή έργα του φράγματος της Συκιάς και της σήραγγας εκτροπής, τα οποία έχουν «παγώσει» από το ΣτΕ από το 2010. «Θα πρέπει να δούμε το θέμα της αποκατάστασης της περιοχής. Πώς μπορεί να γίνει, πού θα βρούμε πόρους. Είναι, ωστόσο, νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό», λέει ο κ. Σκουρλέτης.

Η εγκατάλειψη των φαραωνικών σχεδίων της εκτροπής θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε μια παράλογη υπόθεση, που κράτησε περισσότερο από 20 χρόνια και κόστισε 600 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει ακυρωθεί 5 φορές από το ΣτΕ, καθώς η πολιτεία επέμενε να αναζητεί τρόπους να παρακάμψει τις αντιρρήσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τη στήριξή του στη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικού έργου εξέφρασε και ο προκάτοχος του κ. Σκουρλέτη, Γιάννης Μανιάτης, κατηγορώντας μάλιστα τον νυν υπουργό για ολιγωρία. Οπως υποστηρίζει ο κ. Μανιάτης, η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου είχε υποβληθεί από τη ΔΕΗ από τα τέλη του 2014, αλλά δεν είχε εγκριθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή