ΚΟΙΝΩΝΙΑ

18 φορείς χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

kerkyra

Συνολικά δεκαοκτώ επιστημονικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, έναν επιστημονικό χώρο που διαρκώς υποχρηματοδοτείται τις τελευταίες δεκαετίες τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, θα χρηματοδοτήσει φέτος το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Ειδικότερα, υποβλήθηκαν συνολικά 243 προτάσεις και εγκρίθηκαν 8 για πλήρη χρηματοδότηση, ενώ 10 επιπλέον φορείς θα λάβουν μερική ενίσχυση για τις δράσεις τους.

Συγκεκριμένα, οι προς χρηματοδότηση δράσεις περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της διαδικτυακής παρουσίας ορισμένων φορέων, την ψηφιοποίηση και διάθεση (μέσω ελεύθερης πρόσβασης) τεκμηρίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων, τη δημιουργία νέων ερευνητικών εργαλείων κ.ά.

«Το 2015, το ίδρυμα έλαβε την απόφαση να κατευθύνει τα ετήσια κονδύλια που διαθέτει για τον τομέα της επιστήμης κυρίως σε προγράμματα που εμπίπτουν στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Η απόφαση βασίστηκε στις προοδευτικά μειούμενες ευκαιρίες χρηματοδότησης των επιστημών αυτών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην ιδιαίτερη σημασία τους για την εκπαίδευση μιας ολόκληρης κοινωνίας σε ζητήματα που προάγουν τη γνώση του παρελθόντος, την κριτική ανάγνωση του παρόντος και, επομένως, τη δυνατότητα εποικοδομητικής παρέμβασης στη διαμόρφωση του αύριο», τόνισε ο Δημήτρης Αφεντούλης, γραμματέας του εκτελεστικού συμβουλίου του κοινωφελούς ιδρύματος, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό στόχος του νέου προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε παραδοσιακούς και νέους επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι παρουσιάζουν συνέπεια και δυναμισμό στο έργο τους, να αναπτυχθούν και να ανοιχτούν περαιτέρω στην κοινωνία».

Σύμφωνα με το ίδρυμα, οι φορείς επελέγησαν από επιτροπή ανεξάρτητων αξιολογητών έπειτα από σχετική δημόσια πρόσκληση του ιδρύματος, δεν έχουν άμεση εξάρτηση από κρατικά κονδύλια και έχουν επιδείξει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, συμβάλλοντας παράλληλα στην κινητοποίηση των επιστημόνων του πεδίου τους, καθώς και στον δημόσιο διάλογο της επιστημονικής κοινότητας.

Πλήρη χρηματοδότηση θα λάβουν οι ακόλουθοι φορείς:

1. Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας (www.anagnostikicorfu.com) – Κέρκυρα

Ψηφιοποίηση μέρους του αρχείου (εφημερίδες και χάρτες) και δημοσιοποίηση του υλικού.

2. Ανθρωπολογική Εταιρεία Αθηνών, Ethnofest (www.ethnofest.gr) – Αθήνα

Δημιουργία βάσης δεδομένων για την οπτική ανθρωπολογία.

3. Αρχείων Τάξις (www.arxeiontaxis.gr)- Καλαμάτα

Δημιουργία συστήματος «Archive Alert» για τη διάσωση αρχειακού υλικού.

4. Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» (www.benaki.gr/bibliology/) – Αθήνα

Δημιουργία νέου ερευνητικού εργαλείου για την ελληνική βιβλιογραφία.

5. Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας (http://hdoisto.gr) – Αθήνα

Ανάπτυξη του ιστότοπου για ευκολότερη πρόσβαση και επικοινωνία με τα μέλη, live streaming ομιλιών και ενημέρωση για τη σύγχρονη βιβλιογραφική παραγωγή.

6. Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος, ARTEX (www.artext.gr) – Αθήνα

Αναβάθμιση διαδικτυακής παρουσίας.

7. Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών – Κέρκυρα

Δημιουργία ιστότοπου του Μουσείου και του Κέντρου.

8. Τετράδια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας (https://radgeo.wordpress.com) – Αθήνα

Υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας.

Παράλληλα, το Ίδρυμα και η επιστημονική επιτροπή του προγράμματος ενέκριναν τη μερική χρηματοδότηση 10 δράσεων που υποβλήθηκαν από τους ακόλουθους φορείς:

1. Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (http://askiweb.eu) – Αθήνα

2. Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος (www.attikosxoleio.gr) – Ελευσίνα

3. Collective Planning and Design (http://cpd-consultants.gr) (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για τον Συνεργατικό Σχεδιασμό Δημοσίου Χώρου, Κτηρίων και Υποδομών) – Αθήνα

4. Ελληνική Εταιρεία για την Προαγωγή της Εκπαίδευσης των Δημιουργικών / Χαρισματικών / Ταλαντούχων Παιδιών και Εφήβων (www.gifted.gr) – Αθήνα

5. Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (www.ekim.gr) – Ηράκλειο Κρήτης

6. Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού (www.emne-mnimon.gr) – Αθήνα

7. Εταιρεία Συγγραφέων (www.authors.gr) – Αθήνα

8. Ινστιτούτο Σύρου (http://syrosinstitute.eu) – Σύρος

9. Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Οικομουσείο Ζαγορίου» (www.ecomuseumzagori.gr) – Κήποι Ζαγορίου

10. Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη-Στράτη (www.exile-museum.gr) – Αθήνα