Διχάζει η μορφή των κινητοποιήσεων τους αγρότες

Διχάζει η μορφή των κινητοποιήσεων τους αγρότες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης, καθώς οι ημέρες περνούν χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση. Την απειλητική πρόταση της «καθόδου» των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα εντέλει ασπάζονται μόνο οι προερχόμενοι από το μπλόκο στη Νίκαια αγρότες, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς τη μορφή των κινητοποιήσεων. Οι υπόλοιποι, πάντως, διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν στα «μετόπισθεν» τον αγώνα, ώστε να μην αδυνατίσουν τα μπλόκα που αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προετοιμάζεται επιστολή με αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί με βάση κοινή συνισταμένη από τους αγρότες, η οποία αναμένεται να αποσταλεί σήμερα στον πρωθυπουργό, αλλά και στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες και αιτιολογημένες απαντήσεις.

Στο μεταξύ, τον επ’ αόριστον αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών αποφάσισαν οι αγρότες του ομώνυμου μπλόκου. Κρίσιμη για τις μεταφορές είναι η κατάσταση και στη μεθόριο, ενώ το 9ήμερο κλείσιμο του τελωνείου στον Προμαχώνα πυροδοτεί τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Τα ξημερώματα της Τρίτης, στις 2.30 π.μ., αποκλεισμένοι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών πέρασαν το μπλόκο και, παραβιάζοντας τις μπάρες, εισήλθαν στο βουλγαρικό έδαφος. Στον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου προχώρησαν οι αγρότες του Εβρου χθες, ενώ από σήμερα κλείνουν και τον συνοριακό σταθμό Κυπρίνου – Ιβαΐλοβγκραντ αποκόπτοντας την οδική σύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας. Παράλληλα, συνεχίζεται η 24ωρη διακοπή της κυκλοφορίας φορτηγών στο τελωνείο των Κήπων. Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ανοίγει και κλείνει, όπως και στα τελωνεία Ευζώνων και Δοϊράνης. Κλειστό παραμένει το τελωνείο της Νυμφαίας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στη Ροδόπη, δίνεται, όμως, η δυνατότητα στα αυτοκίνητα εκατέρωθεν να περάσουν ανά δίωρο. Από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας – Μακάζα δεν επιτρέπεται ακόμη η διέλευση φορτηγών και τουριστικών λεωφορείων. Ακόμα, τα εννέα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποιούν πολύωρους αποκλεισμούς στα τελωνεία Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, και Νίκης, με την ΠΓΔΜ.

Υπό κατάληψη παραμένει από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία στον κόμβο των Κερδυλλίων. Στα διόδια των Μαλγάρων ο αποκλεισμός ξεκίνησε το Σάββατο και προβλέπεται να συνεχιστεί έως και την Παρασκευή. Αποκλεισμένος για 10η μέρα και ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας.

Ταυτόχρονα, «ανοιγοκλείνει» η παλαιά Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Καβάλας, όπου προηγήθηκε ένας 24ωρος αποκλεισμός. Σε καθημερινούς ωριαίους αποκλεισμούς προχωρούν οι αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας. Στον νομό Πέλλας, πολύωροι αποκλεισμοί γίνονται στους κόμβους: Μελισσίου, Μαυροβουνίου Πέλλας, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας, Αψάλου και Γυψοχωρίου. Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν 550 τρακτέρ στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, ενώ 24ωρος αποκλεισμός αποφασίστηκε για τη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά. Στον νομό Πιερίας, ο αποκλεισμός δρόμων θα γίνεται το βράδυ. Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Εδεσσας, ο 24ωρος αποκλεισμός έληξε, αλλά οι πολύωροι αποκλεισμοί συνεχίζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή