Αθωώθηκε ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ

Αθωώθηκε ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν δεν μπορούσε να το πιστέψει ο Χάιντς Ρίχτερ, όταν οι δικηγόροι του, του τηλεφώνησαν για να του μεταφέρουν την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου: «αθώος». Ενα πρόβλημα υγείας τον είχε κρατήσει μακριά από τη δικαστική αίθουσα τις τελευταίες ημέρες. «Αθώος, κερδίσαμε». Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η απίστευτη αυτή περιπέτεια, που είχε διαρκέσει 15 ολόκληρους μήνες, είχε επιτέλους λάβει τέλος.

«Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει πλήρως» είπε γελώντας στην «Κ» λίγες ώρες αργότερα. «Για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα. Φοβόμουν ότι στο τέλος μου επιφυλάσσουν κάποιο κόλπο, ότι κάτι θα γίνει. Αναθάρρησα λίγο μετά την αλλαγή στη στάση του εισαγγελέα την προηγούμενη εβδομάδα». Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή του Ρίχτερ από τις κατηγορίες, κρίνοντας ότι δεν προκύπτει ότι επιθυμεί να διεγείρει και να προκαλέσει μίσος κατά του κρητικού λαού. Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός ιστορικός κατηγορούνταν για άρνηση ναζιστικών εγκλημάτων, με βάση το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου. Ηταν η πρώτη δίωξη στη χώρα μας με βάση το συγκεκριμένο άρθρο.

Με μια γενναία απόφαση, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου έκρινε όχι μόνο ότι δεν ευσταθούν οι κατηγορίες, αλλά και ότι το επίμαχο άρθρο είναι αντισυνταγματικό. «Το συγκεκριμένο άρθρο κρίνεται αντίθετο με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο και ως εκ τούτου ανίσχυρο και ανεφάρμοστο» είπε ο πρόεδρος, διαβάζοντας το σκεπτικό του, κάτι που επίσης δεν συνηθίζεται. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σημείο του άρθρου που υπαγάγει στον αντιρατσιστικό νόμο την άρνηση εγκλημάτων πολέμου που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοια στη Βουλή. Οπως ανέφερε, αυτό αντιβαίνει στην ελευθερία της ακαδημαϊκής έκφρασης, πλήττει τη διάκριση των εξουσιών, ενώ καταστρατηγεί την αρχή της νομιμότητας του ποινικού δικαίου. Με την απόφαση αυτή, εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για συνολική αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου.

«Υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που πιστεύουν σε μύθους, συγχέοντάς τους με την ιστορική αλήθεια» λέει ο Ρίχτερ. «Ακόμα και σήμερα παιδιά στα σχολεία στην Κρήτη διδάσκονται τέτοιους μύθους. Πάντως, με εντυπωσίασε ότι τρεις συνάδελφοί μου από την Αθήνα ταξίδεψαν στην Κρήτη για να καταθέσουν προς υπεράσπισή μου, πληρώνοντας μόνοι τους τα έξοδα. Αυτό για μένα είναι φιλότιμο (σ.σ. λέει τη λέξη στα ελληνικά)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή