Μικρή πτώση του αργού, αύξηση του Brent

Μικρή πτώση του αργού, αύξηση του Brent

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες, αλλά με πολύ μικρότερη ένταση, η πτώση του αμερικανικού αργού, ενώ αντιθέτως ενισχυόταν το πετρέλαιο Brent. Την Τρίτη το αμερικανικό αργό είχε υποχωρήσει κατά 7,8%, πτώση που είναι η τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια, έπειτα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ο λόγος που σταθεροποιήθηκε η τιμή του πετρελαίου είναι η ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα μπορούσαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, ώστε να περιορίσουν την υπερπροσφορά πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τη Σαουδική Αραβία.

Ο δε Ρώσος ομόλογός του, Ιγκορ Σετσίν, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο προτείνει στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα κάνουν το ίδιο και μη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία. Παρόλο που επενδυτές αλλά και διπλωμάτες από χώρες του ΟΠΕΚ αμφιβάλλουν κατά πόσο είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των ανταγωνιστών του, άλλωστε θα ήταν η πρώτη συμφωνία εδώ και μία δεκαετία – και μόνο η σχετική συζήτηση επαρκούσε ώστε να αυξηθεί αρχικά η τιμή του πετρελαίου. «Αν υποχωρήσουν και άλλο οι τιμές, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για ανάληψη δράσης από κοινού, πράγμα που με τη σειρά του θα έπρεπε να αποτρέψει περαιτέρω έντονη μείωση των τιμών», εξηγεί στο Reuters o Κάρστεν Φριτς της Commerzbank.

Νωρίς το βράδυ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε κατά 1,11% στα 27,63 δολάρια. Τον Ιανουάριο είχε υποχωρήσει στα 27,10 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Αντιθέτως το Brent ενισχυόταν χθες κατά 1,65%, με την τιμή του να κυμαίνεται γύρω από τα 30,82 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ παραδέχτηκε ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου το 2016 θα είναι μεγαλύτερη απ’ όσο υπολόγιζε πέρυσι, διότι η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, ώστε να κερδίσουν μερίδιο αγοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την πτώση των τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή