Πέντε ολοκαίνουργια ασθενοφόρα δωρεά σε νησιά και δήμους

Πέντε ολοκαίνουργια ασθενοφόρα δωρεά σε νησιά και δήμους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο ήταν σταθμευμένα χθες το μεσημέρι τέσσερα ολοκαίνουργια ασθενοφόρα. Ενα πέμπτο, όπως μας ενημέρωσαν, καθυστέρησε να φτάσει εγκαίρως λόγω των μπλόκων. Ολα δωρεά της Ομοσπονδίας Εθελοντών Σαμαρειτών της Γερμανίας (ΑSB, όπως αναγράφεται και στα ασθενοφόρα) προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τη στήριξη των περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Τα ασθενοφόρα πρόκειται να διατεθούν στους Δήμους Λέσβου, Σάμου και Παιονίας, οι δημόσιες δομές των οποίων δέχονται τεράστια πίεση από την προσφυγική κρίση, στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

«Τα πέντε ασθενοφόρα δεν είναι πολλά. Αλλά είναι μια μικρή, ουσιαστική, κομβική συνεισφορά που δείχνει ότι όταν η πολιτική δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, τότε οι απλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολλά», δήλωσε στην εκδήλωση παράδοσης της δωρεάς, που έγινε μέσα στο Ζάππει,ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθελοντών Σαμαρειτών Γερμανίας και ευρωβουλευτής Knut Fleckenstein. Ο ίδιος δήλωσε ότι ως ευρωβουλευτής αισθάνεται πολύ καλά που μπορεί να κάνει κάτι εμπράκτως για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη με τις προσφυγικές ροές, από απλώς να παρατηρεί πώς 28 χώρες της Ευρώπης δεν μπορούν να φτάσουν σε μία κοινή στρατηγική, ενώ εστίασε ιδιαίτερα στο έργο της Ελλάδας και της Γερμανίας, δύο χώρες που όπως είπε αναλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί.

«Οι μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην πατρίδα μας έχουν δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες σε έναν τομέα που ήδη αδυνατούσε να καλύψει τις απαιτήσεις του τοπικού πληθυσμού, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του συστήματος υγείας», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Αλλωστε η πίεση που δέχονται οι υποδομές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην Ειδομένη είναι ασφυκτική. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο, έχουν χρειαστεί νοσηλεία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης περίπου 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως παιδιά, έγκυοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της κακουχίας που βίωσαν από το ταξίδι. Και αυτό, όταν είναι δεδομένες οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και φάρμακα. Δραματική έκκληση για άμεση σύσταση και στελέχωση ιατροδικαστικής υπηρεσίας στο Βόρειο Αιγαίο έκανε η αρμόδια περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου. Οπως ανέφερε, υπάρχει μόνο ένας επικουρικός ιατροδικαστής για τη Λέσβο και τη Σάμο, ο οποίος καλείται να καλύψει τις νεκροψίες-νεκροτομές σε σορούς προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου, αλλά και τη συλλογή DNA για ενδεχόμενη μελλοντική ταυτοποίηση των νεκρών. Στον Κόμβο Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών της Σάμου, τεράστια προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ δεν έχει προβλεφθεί σύστημα για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή