Προτάσεις για το κέντρο της Αθήνας

Προτάσεις για το κέντρο της Αθήνας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρότασή τους για τη διαχείριση του δημόσιου χώρου στο κέντρο παρουσίασαν χθες 12 οργανώσεις του ιστορικού κέντρου. Οι προτάσεις αφορούν τον αυστηρότερο έλεγχο της αδειοδότησης και λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς η σημερινή κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από τα υποφερτά για τους κατοίκους όρια. Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων, που περιέγραψε μια πόλη σε κρίση και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών καθώς η κατάσταση σε πολλές γειτονιές της πόλης είναι χειρότερη από το κέντρο.

Το «Δίκτυο ενώσεων και πολιτών για το ιστορικό κέντρο» δημιουργήθηκε από πολίτες και συλλόγους από τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, του Φιλοπάππου, την Πλάκα, το Θησείο και άλλες περιοχές. Ενάμισι έτος μετά τη σύστασή του παρουσίασε χθες προτάσεις για τις νομοθετικές, κανονιστικές και λειτουργικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του κέντρου. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι εξής: Να απαιτείται τεχνική έκθεση από μηχανικό για την τοποθέτηση των συστημάτων ήχου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να θεσπιστούν αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες. Να περιοριστεί στη μία φορά η επ’ αόριστον αναστολή των ποινών που επιβάλλει ο δήμος. Να εφαρμοστούν πολιτικές περιορισμού των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις.

Ο κ. Καμίνης πάντως κάλεσε εμμέσως τους «ενεργούς πολίτες» να ψηλώσουν τον πήχυ των προσδοκιών. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση (δεν έχω συνομιλητές, ανέφερε, όχι επειδή είμαι ο μόνος φιλότιμος, αλλά επειδή ζούμε σε καταστάσεις που κανείς δεν έχει τον χρόνο ή τη διάθεση να δει τα πράγματα σε βάθος), σημειώνοντας ότι σε κάποιες γειτονιές η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από το κέντρο. «Στείλαμε στον Ελαιώνα τον προσφυγικό καταυλισμό γιατί είναι ο μόνος ελεύθερος χώρος του δήμου. Και θα στείλουμε το τζαμί, ίσως και το αποτεφρωτήριο. Οι άνθρωποι εκεί μας λένε ότι τους θεωρούμε χωματερή της πόλης. Πρέπει λοιπόν με πενιχρούς πόρους να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κέντρο και στις γειτονιές, για να κρατήσουμε την πόλη όρθια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή