Πετροπόλεμος και δακρυγόνα, τραυματίες αστυνομικοί

Πετροπόλεμος και δακρυγόνα, τραυματίες αστυνομικοί

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισόδια μεταξύ αγροτών και Αστυνομίας σημειώθηκαν χθες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η αρχή έγινε στις 10.45 έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οδό Αχαρνών, όπου νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν αγρότες από την Κρήτη. Αφορμή στάθηκε η απόφαση αστυνομικών να μην επιτρέψουν σε ημιφορτηγό φορτωμένο με αγροτικά προϊόντα να πλησιάσει την είσοδο του υπουργείου. Αγρότες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς τρέποντάς τους σε φυγή και στη συνέχεια επιτέθηκαν με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα στις διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες στην είσοδο του υπουργείου. Γρήγορα τα επεισόδια επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους, στις οδούς Λιοσίων, Μάρνη και στην πλατεία Βάθης, ενώ από τις επιθέσεις των διαδηλωτών τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί και δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Εγινε χρήση δακρυγόνων, προκλήθηκαν φθορές στα τζάμια του κτιρίου και 30 λεπτά αργότερα η ένταση εκτονώθηκε. Προσήχθησαν και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα.

Στη 1 μ.μ. η ένταση μεταφέρθηκε στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Χαϊδαρίου, όπου η ΕΛ.ΑΣ. είχε δημιουργήσει φραγμό για να παρεμποδίσει την είσοδο αγροτικών ημιφορτηγών από την Πελοπόννησο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε ένα περιπολικό και πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των ΜΑΤ τα οποία απάντησαν με δακρυγόνα. Σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απέδωσε τα γεγονότα στη δράση «ακροδεξιών – χρυσαυγίτικων στοιχείων που προσπαθούν να παρασύρουν τους απλούς αγρότες, οι οποίοι έχουν τις διεκδικήσεις τους». Τελικά τα επεισόδια αποκλιμακώθηκαν και, ύστερα από διαπραγματεύσεις, οι επικεφαλής αστυνομικοί επέτρεψαν στα πούλμαν με τους αγρότες να συνεχίσουν προς το κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, 25 πούλμαν με αγρότες από την Πελοπόννησο πέρασαν το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στο Χαϊδάρι. Οι διαδηλωτές αποβιβάστηκαν στο πλάι της εθνικής οδού και κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα με μετρό.

Μια τρίτη εστία έντασης δημιουργήθηκε σε κόμβο επί της οδού Μαρκοπούλου στο ύψος του Κορωπίου. Εκεί, αγρότες αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς, γκρέμισαν τις προστατευτικές μπάρες με τα τρακτέρ τους και κατέλαβαν την Αττική Οδό παρεμποδίζοντας την πρόσβαση οδηγών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Αμέσως σχηματίστηκε ουρά χιλιομέτρων, ταξιδιώτες ξεκίνησαν να κινούνται πεζή με τις αποσκευές τους προς το αεροδρόμιο, ωστόσο 15 λεπτά αργότερα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. Αστυνομικά μπλόκα υπήρχαν και στα διόδια των Αφιδνών, όπου δεν υπήρξε ένταση καθώς η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε έρθει σε συνεννόηση με τους αγρότες επιτρέποντας την «κάθοδο» περιορισμένου αριθμού αγροτικών μηχανημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 6 μ.μ. χθες το απόγευμα, τα 17 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας και οι αγρότες που επέβαιναν σε 10 πούλμαν έφτασαν στην πλατεία Καραϊσκάκη, με προορισμό το Σύνταγμα. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών ανερχόταν σε 10.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή