Ολόκληρα κρητικά χωριά κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας

Ολόκληρα κρητικά χωριά κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γκλίτσες, μαύρα πουκάμισα και μαντήλια, περίπου 3.000 Κρητικοί αγρότες αποβιβάστηκαν στις 6.30 το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, κηρύσσοντας ατύπως την έναρξη της απόβασης του αγροτικού κόσμου στην πρωτεύουσα. Νέοι αλλά και βετεράνοι καλλιεργητές, γυναίκες αγρότισσες ή απλώς συνοδοί έφθασαν στην Αθήνα, προκειμένου να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση, στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στον Γιώργο Σταθάκη, «που κατάγεται και από τα μέρη μας». Τα «παρατράγουδα» ξεκίνησαν από τις 9 περίπου το πρωί, όταν σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ΜΑΤ και των αγροτών, οι οποίοι από τον Πειραιά κατευθύνθηκαν αμέσως έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τις επόμενες τρεις ώρες, οι δρόμοι πέριξ της πλατείας Βάθης ήταν κλειστοί, η ατμόσφαιρα αποπνικτική, κάδοι καίγονταν, ενώ πολλοί από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές υπαινίσσονταν ότι τα σπασμένα παράθυρα στο κτίριο του υπουργείου ήταν κατόρθωμα «εξωτερικών στοιχείων». Γύρω στις δώδεκα, η ατμόσφαιρα είχε χαλαρώσει, και οι Κρητικοί έδιναν συνεντεύξεις σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, και χάριζαν απλόχερα το χαμόγελό τους στον φωτογραφικό φακό. «Δεν έχει έρθει κανείς από το Αρκαλοχώρι;», αναρωτιόταν μια διαδηλώτρια, καθώς στην οδό Αριστοτέλους είχαν, κυριολεκτικά, «μετεγκατασταθεί» ολόκληρα χωριά από το Ηράκλειο, το Λασίθι και τα Χανιά. «Για τα κοπέλια μας ανησυχούμε», εξηγεί στην «Κ» ο 57χρονος κ. Δημήτρης. «Η κόρη μου σπουδάζει στο Ρέθυμνο, αλλά μετά το πτυχίο θα μαζεύει μαζί μου τις ελιές», συμπληρώνει. «Εδώ στην Αθήνα οι πτυχιούχοι δουλεύουν στα σουβλατζίδικα, κάτω απασχολούνται στα χωράφια».

Το κρητικό ταμπεραμέντο έκανε έντονη την παρουσία του και στο Σύνταγμα, όπου περίπου οι μισοί διαδηλωτές εγκαταστάθηκαν από το πρωί, στήνοντας τις σκηνές και τα πλακάτ τους, αλλά και μοιράζοντας πορτοκάλια και μανταρίνια στους περαστικούς. «Είμαστε αλληλέγγυοι με τους συμπατριώτες στην πλατεία Βάθης, όμως ομολογουμένως δεν υπάκουσαν στη φιλοσοφία του μπλόκου της Νίκαιας για περιφρούρηση της διαδήλωσης», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Μανώλης Καρκαβάτσος, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αστερουσίων στον Κάμπο Μεσσαράς, έξω από τη σκηνή του. «Θέλουν να μετατρέψουν τον αγρότη σε κολίγο, αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», συμπληρώνει και δηλώνει έτοιμος να περάσει δύο μερόνυχτα και πλέον στο Σύνταγμα. Αλλωστε, στην κεντρική πλατεία της χώρας αναδύεται άρωμα… «αγανάκτησης», με δεκάδες μικροπωλητές να έχουν λάβει «θέση βολής» με την πραμάτεια τους από νωρίς, αλλά και δεκάδες ανθρώπους, άσχετους με την αγροτική ζωή, να συντάσσονται με τις θέσεις των αγροτών.

«Στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς» γράφει ένα πανό από τον κτηνοτροφικό σύλλογο του νομού Χανίων. «Γιατί οι Γάλλοι επέτρεψαν στα τρακτέρ να κατεβούν στα Ηλύσια Πεδία και τα δικά μας τα σταματούν;», σχολιάζει διαδηλωτής.

«Είχα εναποθέσει τις ελπίδες μου στον Τσίπρα και τον στήριξα δύο φορές, αλλά με απογοήτευσε», δηλώνει ο κ. Γιώργος από τον Δήμο Μαλεβιζίου Ηρακλείου, που διαθέτει 2.500 ρίζες ελιές. «Η δυναμική παρουσία της Κρήτης, που παλαιότερα απείχε ουσιαστικά από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αποδεικνύει αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό: ήμασταν έως τώρα λίγο καλύτερα οικονομικά από την υπόλοιπη Ελλάδα, τώρα θα ισοπεδωθούμε και εμείς».

Από τη Σταδίου ηχεί το «βράχος βράχος ο καημός» από τη συναυλία των «γραβατών που τραγουδούν και διαμαρτύρονται» στην πλατεία Κλαυθμώνος, λίγο πιο κάτω προβάλλει η μόνιμη διαμαρτυρία στο «κέντρο αγώνα 5μηνων», έξω από το «σημείο εξυπηρέτησης για την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση». Οι άρτι αφιχθέντες αγρότες από όλη την Ελλάδα αναζητούν, ταλαιπωρημένοι από τη διαδρομή, τους συντρόφους τους πίσω από τα πλακάτ. «Εμείς συμμετέχουμε εδώ και τριάντα χρόνια στον αγώνα», λέει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Βομπίρης από το μπλόκο Αγίου Γεωργίου Πύργου. «Ζητούσαμε οι επιδοτήσεις να δίνονται από την ελληνική κυβέρνηση και να συνδέονται με την παραγωγή. Ετσι όπως δίνονταν “τυφλά” σε όλους λειτούργησε αρνητικά για όλο τον κλάδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή