Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην αξιολόγηση

Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην αξιολόγηση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικός σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο εμφανίζεται ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εκκρεμεί η ψήφισή του, ωστόσο ο κ. Βερναρδάκης εμφανίζεται δεκτικός στο να υιοθετήσει κάποιες από τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Οπως διευκρίνισε, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός, οι αλλαγές που θα γίνουν δεκτές θα είναι εκείνες που είναι «πολιτικά ανιδιοτελείς» κι εκείνες που «μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργικότητα του νομοσχεδίου».

Η πιθανότερη εκ των αλλαγών που διαφαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν αφορά την ταχύτερη ενεργοποίηση του Μητρώου Στελεχών. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, το νέο σύστημα επιλογής προσώπων που θα καλύψουν επιτελικές θέσεις σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου (γενικοί γραμματείς, διοικητές, διευθύνοντες σύμβουλοι κ.λπ.) θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο του 2018. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την ταχύτερη εφαρμογή του, κάτι που εξετάζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρακτικά, πάντως, όπως εξηγούσαν στην «Κ» αρμόδια στελέχη, αυτό δεν είναι εύκολο καθώς η δημιουργία του Μητρώου με υπαλλήλους υψηλών προσόντων δεν είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί ένα σχετικό μεταβατικό διάστημα.

Πέραν της ταχύτερης εφαρμογής του Μητρώου, ο αρμόδιος υπουργός εξετάζει στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των οργανογραμμάτων του ευρύτερου Δημοσίου και των ΟΤΑ, τα οποία θα συνεπικουρήσουν το νέο σύστημα αξιολόγησης, και τον έλεγχο των οργανογραμμάτων των πολιτικών γραφείων. Τέλος, «ανοιχτός» εμφανίζεται ο κ. Βερναρδάκης και στην καθιέρωση του θεσμού του Συνηγόρου του Δημοσίου Υπαλλήλου.

«Προφανώς υπάρχουν λεπτομέρειες που θα βελτιωθούν και όποιες παρατηρήσεις μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργικότητα του νομοσχεδίου θα γίνουν δεκτές», επισήμανε ο κ. Βερναρδάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός, βέβαια, υπέστη σφοδρή κριτική ως προς τη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία επί της ουσίας θα εφαρμοστεί από το επόμενο έτος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Ν.Δ. απέδωσαν «δόλο», σημειώνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα για «τακτοποίηση ημετέρων». Ο κ. Βερναρδάκης αντέτεινε ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιβάλλεται από σειρά πρακτικών ζητημάτων, ισχυρισμός που ωστόσο δεν φάνηκε να καλύπτει τους επικριτές του.

Πάντως, το προσεχές διάστημα αναμένεται «δύσκολο» καθώς αντιδράσεις επί του νομοσχεδίου υπάρχουν και από τους θεσμούς, οι οποίοι εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις που αφορούν τις συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στην παραίτηση των δήμων από την άσκηση ένδικων μέσων σε περιπτώσεις συμβασιούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή